Home

Nieuws

Olieprijs zakt opnieuw, dieselprijs zakt mee

De olieprijs sloot 9 december lager af dan de handel aanvankelijk verwachtte, ondanks een onverwachte daling van de Amerikaanse ruwe-olievoorraden.

De olieprijs veerde na de bekendmaking van de cijfers eerst iets op, maar de zorgen over het aanhoudende wereldwijde overaanbod overheersten op de markt, waarna de prijs toch zakte.

Op dinsdag 8 december was er het laagste prijsniveau sinds zeven jaar, $ 40,21 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Woensdag 9 december sloot Behr af op een prijs 70 dollarcent hoger. Donderdag zakte de prijs per vat weer tot $ 40,19 per vat.

Olievoorraad ongekend groot

De olievoorraad bereikte de afgelopen een recordhoogte. Desondanks besloten de olieproducerende landen (OPEC) vorige week vrijdsag niet om het productieniveau te verlagen. De OPEC-landen wilden het samen eens worden over een productielimiet per land. Zij kwamen hier niet uit en dus blijft er voorlopig een overaanbod aan Brentolie op de markt, waardoor de prijs voorlopig een dalende lijn laat zien.

Dieselprijs zakt mee met olieprijs

De dieselprijs zakt mee met de olie. Deze week gaf inkoopcollectief Farmers4all een dieselprijs af van € 0,81 per liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

Elektriciteitsprijs stabiel

De elektriciteitsprijs bleef deze week stabiel. Stroombeurs OTC noteerde donderdag een dagprijs van € 33,1 per MWh. Contractprijzen voor 2017 en 2018 zijn respectievelijk € 31,95 en € 30,95 per MWh. Dit zijn daluurprijzen.

TTF noteerde een gasprijs voor 2016 van 16 cent per kuub. Contractprijs 2017 is 16,5 cent per kuub en 2018 is 16,21 cent per kuub. De vraag naar gas is nihil als gevolg van het relatief warme winterweer in combinatie met ruimte beschikbaarheid van gas op de Europese markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.