Home

Nieuws

Nederlandse landbouw zuinig met water

De Nederlandse landbouw is zuinig met zoet water, vergeleken met andere landen. Dat blijkt uit een overzicht van ING Bank naar het waterverbruik in diverse sectoren.

De landbouw is verreweg de grootste waterverbruiker wereldwijd. Van de zestig grootste economieën zal bijna de helft (29) te maken krijgen met perioden van (ernstige) 'waterstress', voorspelt het World Resources Institute. Bijna een derde van de grootste economieën moet rekenen op ernstige wateroverlast als gevolg van overstromingen.

Landbouw meest water-intensieve sector

De landbouw is verreweg de meest water-intensieve sector, zegt ING. Wereldwijd is ruim 800 liter water nodig om $1 waarde toe te voegen. Nederland is hierop een gunstige uitzondering. De Nederlandse landbouw gebruikt 7,5 liter water om $1 waarde toe te voegen. In de energiesector gaat wereldwijd het om 300 liter water, in de industrie om 11 liter water. De Nederlandse energiesector is niet zo efficiënt als de landbouw. De Nederlandse industrie heeft meer zoet water nodig om $1 aan waarde toe te voegen, dan het wereldwijde gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.