Home

Nieuws 1566 x bekeken laatste update:8 dec 2015

NVWA moet afnemers paardenvlees bekendmaken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet openbaar maken welke bedrijven tussen 2011 en 2013 het paardenvlees van Willy Selten hebben afgenomen en in welke producten dit vlees terecht is gekomen.

Dat heeft de rechter in Amsterdam besloten in een zaak die voedselwaakhond foodwatch aanspande tegen de NVWA. De inspectiedienst heeft nog de mogelijkheid in hoger beroep te gaan, maar geeft aan de uitspraak eerst te willen bestuderen.

Functioneren NVWA democratisch controleren

Sinds het paardenvleesschandaal in 2013 aan het licht kwam, probeert foodwatch namens duizenden consumenten boven tafel te krijgen waar het illegale paardenvlees is terechtgekomen. Belangrijke vraag is of de consument eventueel had kunnen voorkomen dat die vlees met onbekende herkomst zou consumeren. Daarnaast is volgens foodwatch het openbaar maken van de informatie nodig om het functioneren van de NVWA democratisch te kunnen controleren. De NVWA weigerde echter tot op heden deze informatie vrij te geven, omdat de dienst vreesde voor reputatieschade bij betrokken bedrijven.

Aantal producten en merknamen wel bekend

Na lang touwtrekken tussen foodwatch en de NVWA werd al wel een deel van de producten, inclusief merknamen, in november vorig jaar bekendgemaakt. Maar die gedeeltelijke lijst ging foodwatch niet ver genoeg. De organisatie vindt dat consumenten er recht op hebben te weten welke producten mogelijk onveilig waren, ook al speelde het schandaal twee jaar geleden. Foodwatch pleit voor een hervorming van het toezicht op de voedselveiligheid om de consument in de toekomst veel sneller te kunnen informeren.

NVWA wil uitspraak eerst nader bestuderen

De NVWA komt overigens na dit oordeel van de Amsterdamse rechtbank niet meteen met de gegevens van afnemers over de brug. Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat de uitspraak eerst zorgvuldig bestudeerd zal worden. Daar heeft de inspectiedienst zes weken de tijd voor gekregen van de rechtbank. Ook de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan wordt door de NVWA nadrukkelijk opengehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.