Home

Nieuws 1 reactie

NAJK: optimaal bemesten kan niet binnen EU-eisen

Jonge boeren vinden dat optimale bemesting binnen de Brusselse eisen onhaalbaar is. "De plaatsingsruimte is te laag om de bodemvruchtbaarheid duurzaam en dus voor lange termijn op peil te houden", aldus de leden van NAJK.

De belangenvereniging voor agrarische jongeren pleit voor een mestnormensysteem dat samenhangt met de opbrengst van gewassen en het op peil houden van een gezonde bodemvoorraad aan mineralen.

Marktkansen voor verwerkte producten

NAJK heeft na uitvoerig overleg met de leden stelling genomen in het mestdossier. Om mestverwerking te laten slagen vindt NAJK het belangrijk dat er voldoende marktkansen in de afzet van verwerkte producten zijn. Bovendien zou er meer voortgang in de ontwikkeling van de technische mogelijkheden bij mestverwerking moeten komen. Ze zien voor de overheid vooral een faciliterende rol.

Mineralenconcentraat

NAJK roept staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op om tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU te zorgen dat mineralenconcentraten gebruikt kunnen worden als kunstmestvervanger. Tijdens het voorzitterschap staat herziening van de regels over meststoffen op de agenda.

Eén reactie

  • alco1

    Ook op de goede weg.
    Echter pas mineralenconcentraten gebruiken als rechtstreekse aanwending van pure mest door kringloopwijzer anders fouten laat zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.