Home

Nieuws 2145 x bekeken

Mestvergister Ecoson voorlopig buiten werking

De mestvergister en -droger van Ecoson in Son is voorlopig buiten werking. Een brand, vrijdagavond, heeft zoveel schade aangericht dat de circa 70 betrokken boeren op zoek moeten naar een andere afnemer voor hun mest.

Ecoson probeert in overleg met Mestac en ZMD (ZLTO Mestinitiatief Dommelland) een oplossing te vinden voor de boeren.

De varkensboeren leveren gezamenlijk ongeveer 100.000 ton mest aan Ecoson, zo meldde het bedrijf twee jaar geleden. De mest wordt omgezet in biofosfaatkorrels en groene energie. Het bedrijf stond garant voor de afname van ongeveer eenzesde van het mineralenoverschot in de regio Midden-Brabant.

Brand in reststromen-deel van Ecoson-fabriek

Vrijdagavond brak aan het begin van de avond brand uit in een gedeelte van de Ecoson-fabriek waar reststromen van de levensmiddelenindustrie en mest worden verwerkt en omgezet in duurzame energie. De brandweer, die met groot materieel ter plaatse was, had de brand aan het eind van de avond bedwongen. Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Ecoson neemt contact op met de ongeveer 70 betrokken boeren om ze in te lichten over de gevolgen. In een persverklaring meldt Ecoson dat het bedrijf de overlast voor de boeren betreurt.

Rendac niet getroffen door de brand

Het destructiebedrijf Rendac, dat op hetzelfde terrein is gevestigd, is niet door de brand getroffen. Rendac functioneert normaal. Ecoson laat onderzoek doen naar de oorzaak van de brand. Brandstichting wordt uitgesloten. De omvang van de schade is nog onbekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.