Home

Nieuws 1643 x bekeken 3 reacties

'Industrieel afval bron antibioticaresistentie'

Niet alleen de humane gezondheidszorg en de veehouderij dragen bij aan antibiotica-resistentie in het milieu, zeggen Amerikaanse wetenschappers. Industrieel (kern)afval leidt mogelijk ook tot antibioticaresistentie.

Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Georgia (South Carolina, VS)  in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Microbiology.

Radioactief materiaal

Onderzoeker John V. McArthur keek naar antibioticaresistentie bij bacteriën afkomstig uit een waterrijk gebied waar in het verleden gewerkt is met radioactief materiaal. Afval (onder andere kernafval) was in het gebied opgeslagen. Het water stond niet in contact met gebieden met veehouderij of stedelijke bebouwing.

Voormalige nucleaire fabriek

Het gaat om een voormalige nucleaire fabriek waar vanaf begin jaren '50 tot in de jaren '80 onder andere plutonium werd gemaakt voor kernwapens. Na de ontmanteling van het industrieel complex wordt het gebied schoongemaakt en ontdaan van alle afval, waaronder kernafval, maar ook sanitair afval van mensen die er gewerkt hebben.

Meer resistentie in water industrieel complex

McArthur zegt in een toelichting op zijn onderzoek dat de bacteriën in het water in het industrieel complex veel meer resistentie tegen antibiotica lieten zien dan bacteriën uit water uit de omgeving. "Meer dan 95% van de bacteriemonsters uit de wateren in het industrieel complex was resistentie tegen 10 of meer van de 23 geteste bacteriën", constateert de onderzoeker. Volgens hem kan de resistentie niet worden toegeschreven aan medicinaal gebruik bij de mens of bij vee. "De enige verklaring voor het hoge niveau van resistentie is de milieuvervuiling, de metalen, inclusief cadmium en kwik", aldus McArthur.

Laatste reacties

  • fietskip

    Tja wat moet je hier nu op zeggen als vegastrijder !

  • varkenshaasje

    waarschijnlijk zijn ze hier ook wel tegen fietskip

  • Bennie Stevelink

    Ook het leven van dieractivisten en vegetariërs gaat niet altijd over rozen.

Of registreer je om te kunnen reageren.