Home

Nieuws

ING optimistisch over agrarische sector

ING is optimistisch over de agrarische sector. De bank verwacht in 2016 een productievolumegroei van 1 procent.

De positieve vooruitzichten die ING voor de agrosector ziet, worden benoemd in een rapport van het ING Economisch Bureau, genaamd 'Vooruitzicht Agrarische sector'. Ook al is de export de grote drijvende kracht achter de groei, ING ziet ook in Nederland voldoende signalen van een groeiende afzet verder. Voor de lange termijn zijn de vooruitzichten voor de agrarische sector gunstig, verwacht ING. Een belangrijke conclusie volgens Cor Bruns, ING Sectormanager Agrarisch: "De land- en tuinbouw is onmisbaar voor de Nederlandse economie. De sector vult de wereldwijd groeiende vraag naar gezonde en gevarieerde voeding in en innovatie en duurzaamheid maken Nederland tot gidsland".

Bovengemiddelde prijzen voor akkerbouwers

Voor de akkerbouwers is het productiejaar 2015-2016 begonnen met bovengemiddeld hoge prijzen voor zowel consumptieaardappelen als uien, stelt ING. Het exportseizoen is kalm begonnen, het uitvoervolume ligt nog 3% achter bij dat van het productiejaar 2014/2015. De bank constateert wel dat het aantal uitvoermarkten blijft groeien.

Slechte rendementen varkens, maar prijsstijgingen verwacht

In de intensieve veehouderij haalden varkenshouders van vleesvarkens en vooral zeugen in 2015 slechte rendementen. Doordat in 2016 het aanbod zal afnemen, gaan de prijzen naar verwachting weer stijgen.

Hoge mestkostem drukken rendementen

Zorgen heeft de ING over de hoge mestkosten; die blijven de rendementen drukken. Pluimveehouders hebben wel een goed 2015 achter de rug. Volgend jaar verwacht de ING dat voor legpluimveehouders de gemiddelde prijzen lager uit zullen komen. Toch zullen door dalende voerkosten de rendementen boven het gemiddelde blijven.

ING: "De land- en tuinbouw is onmisbaar voor de Nederlandse economie. De sector vult de wereldwijd groeiende vraag naar gezonde en gevarieerde voeding in en innovatie en duurzaamheid maken Nederland tot gidsland"

ING verwacht in 2016 gestaag stijgende melkprijs

De ING-onderzoekers verwachten voor melkveehouders in 2016 een geleidelijke stijging van de melkprijs. De prijs zal gemiddeld 5% boven het langjarig gemiddelde uitkomen en kan 10% boven dat van 2015 uitkomen, is de verwachting. De lagere voerkosten, in combinatie met een gunstige eurokoers en een verder stijgende internationale vraag, spelen de melkveehouder in de kaart. De fosfaatwetgeving zal echter, aldus ING, zorgen dat verdere productiegroei uitblijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.