Home

Nieuws 10 reacties

Fosfaatrechten niet vóór 2017

Het ziet er niet naar uit dat de fosfaatrechten voor de melkveehouderij vóór 2017 worden ingevoerd. Het ministerie van Economische Zaken is nog volop in gesprek met vertegenwoordigers van de sector en milieuorganisaties om met een voorstel voor het invoeren van de fosfaatrechten te komen. Het ministerie zegt ernaar te streven om begin 2016 tot een akkoord te komen.

Omdat de Tweede en de Eerste Kamer het wetsvoorstel moeten behandelen, is het niet haalbaar om de fosfaatrechten per 1 juli 2016 in te voeren. De Eerste Kamer heeft al meerdere spoedverzoeken gekregen in het mestdossier en zal hier niet meer mee instemmen. Daarnaast is de politiek zeer verdeeld over het onderwerp. Een meerderheid die liever een fosfaatbank ziet dan fosfaatrechten is niet ondenkbaar.

Korten op fosfaatrechten

Omdat de fosfaatproductie op referentiedatum 2 juli 2015 al te hoog was, zal er gekort moeten worden op fosfaatrechten. Generieke korting op alle bedrijven lijkt politiek onhaalbaar. De politiek zal volledig grondgebonden bedrijven willen vrijstellen en intensieve bedrijven of grote groeiers zwaarder willen korten. LTO pleit voor afroming bij handel van fosfaatrechten en niet voor korten op bestaande kuddes.

Hoe vul je afromen van fosfaatrechten politiek en juridsch in?

Hoe het afromen politiek en juridisch ingevuld moet worden, is onderwerp van gesprek. Een moeilijke puzzel, om in de woorden van Van Dam te spreken. Omdat VVD en PvdA sterk verdeeld zijn op dit dossier en vanwege de verhoudingen in de Eerste Kamer, zal Van Dam ook met de oppositiepartijen in gesprek moeten.

Heeft Brussel nog wel geduld voor Nederlandse oplossing?

Of Brussel nog genoeg geduld heeft tot Nederland een oplossing heeft gevonden, is de vraag. Het ministerie heeft eerder al gewaarschuwd dat een overschrijding dreigt, maar laat weten dat formeel nog geen fosfaatoverschot is vastgesteld. De fosfaatproductiecijfers over 2015 worden in mei 2016 bekend. De Europese Commissie kan dan direct ingrijpen en de derogatie intrekken. Te verwachten is dat niet, omdat Brussel ook kijkt naar de ontwikkelingen die gaande zijn om de fosfaatproductie wettelijk te begrenzen.

Eind 2016 duidelijkheid

Hoe ver het geduld van Brussel strekt, is dus zoals gezegd de vraag. Een vrijbrief om nog jaren aan de wet te werken en in de tussentijd niets te doen is er zeker niet. Bovendien moet er eind 2016 duidelijkheid zijn, omdat er dan een concept voor nieuwe actieprogramma nitraatrichtlijn 2018-2021 moet liggen.

Laatste reacties

 • Trot

  Het hele probleem is zo eenvoudig en duidelijk op te lossen: 2,5 grootvee eenheid per hectare, net als in de MINAS. Oftewel, geen grond geen stront!

 • Peerke1

  Dit verhaal is erg duidelijk over de schuldige van de overschrijding van het plafond. En dat is de overheid zelf. Simpel ze hebben te veel vergunningen uitgegeven. Ik zou zeggen overheid ga die boeren schadeloos stellen. En tegen de boeren ga in beroep tegen de staat.

 • puinhoop

  zo is het Peerke1, als iemand een vergunning krijgt of dit nu een omgevingsvergunning is of een NBW vergunning dan moet je die kunnen benutten! En anders geen regels stellen!!

 • Mfb

  Het probleem wordt veroorzaakt door de grote groeiers en de intensieve bedrijven.
  Korten die boel! Als iemand anders door rood licht rijdt hoef ik toch ook niet mee te betalen aan de boete!!

 • hornblower

  diegene die zn mest op eigen ( huur) land kan plaatsen dient onder alle omstandigheden buiten schot te blijven. zoals hier boven staat, "geen grond , geen stront".

 • debora

  Door rood licht rijden is verboden,
  meer koeien melken tot nu toe niet

 • Mfb

  Nee, maar de intensieven zijn wel verantwoordelijk voor het overschot aan mest en fosfaat. Dus korten die boel!
  Ben helemaal klaar met al de zogenaamde ondernemers die met de kop in het zand (of is het stront?) maar meer koeien houden zonder extra grond. Korten, korten, korten!

 • Frederiqe

  Nee Debora gewoon dom door melken en mekaar naar de bliksem helpen dat is pas slim

 • fosfaatboer

  Er zijn genoeg boeren die voor een kwartje willen melken ,alleen die tank moet vol. Ze stellen de betalingen aan leveranciers en loonwerkers zo lang mogelijk uit,dat is nu al de realiteit!

 • luiten 66

  Helemaal eens met trot 10 dec,geen grond geen stront.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.