Home

Nieuws 2105 x bekeken 2 reacties

Export stalsystemen die niet aan 'onze' eis voldoen

De Nederlandse overheid verleent exportkredietverzekeringen aan export van stalsystemen die niet aan de Nederlandse, maar wel aan de internationale dierwelzijnseisen voldoen. Dat schrijft minister Lilianne Ploumen van Internationale handel in reactie op vragen van de PvdA.

"Nederland hanteert hoge dierenwelzijnsnormen en moedigt andere landen aan dezelfde normen na te volgen. Exporttransacties kunnen een positieve bijdrage leveren aan het opkrikken van de dierenwelzijnsnormen in landen waar de normen nu nog lager liggen", aldus Ploumen.

Gelijk speelveld

Tegelijkertijd wijst zij erop dat bij internationaal ondernemen de internationale normen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gelden, waaronder ook dierenwelzijnsnormen. "Nederland houdt zich aan deze afspraken zodat ons bedrijfsleven kan concurreren op basis van een gelijk speelveld."

Pluimveebedrijf Oekraïne

PvdA had vragen gesteld naar aanleiding van de ondersteuning van een pluimveebedrijf in Oekraïne waar jaarlijks 322 miljoen kippen worden gefokt en geslacht. Ploumen geeft aan dat het dierenwelzijn in Oekraïne lager is dan in Nederland, maar dat het land wel wil gaan voldoen aan de Europese eisen voor dierwelzijn. De productie moet sowieso voldoen aan de internationaal overeengekomen normen, de zogeheten IFC Performance Standards, waarvan dierenwelzijn onderdeel is, aldus Ploumen.

Laatste reacties

  • mtseshuis

    Bah, meten met 2 maten en gaat Ploumen die boeren vertellen dat ze de batterijen bij het oud ijzer moeten zetten?

  • jehanvankroaks

    Misschien een volgende keer (als protest) stemmen op de SGP ?
    Is voor de landbouw de minst slechte keuze lijkt mij.
    ik ben geen SGP er, en heb er ook nog nooit op gestemd maar ik over weeg het wel......

Of registreer je om te kunnen reageren.