Home

Nieuws 2 reacties

'Discipline bij veevoerbedrijven kan beter'

Per 1 januari mogen melkveehouders alleen nog gecertificeerd veevoer gebruiken om de voedselveiligheid te garanderen. Certificeerorganisatie SecureFeed organiseerde een congres hierover.

Bedrijven durven volgens Harry Paul, inspecteur-generaal van de NVWA, vaak geen melding te doen van verdachte partijen veevoer, omdat ze bang zijn voor de (juridische) gevolgen. Paul wil hier over met de mengvoedersector in gesprek om uit te zoek hoe dit kan worden voorkomen. Dat zei hij in zijn speech op congres afgelopen donderdag in Zeist over diervoerders en voedselveiligheid.

Ook vindt Paul dat kwaliteitsmanagers binnen bedrijven de bevoegdheid moeten krijgen om rechtstreeks op het hoogste niveau een melding te doen van verdachte partijen. Paul: "De discipline bij bedrijven kan beter. Minder goede partijen worden nog gemakkelijk weggemengd."

Pieter van Vollenhoven: 'Dat moeten we anders regelen'

Ook als alleen al een vermoeden is van een verdachte partij, moet het zekere voor het onzekere worden genomen.

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven sprak ook op het congres namens de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Van Vollenhoven begrijpt dat bedrijven niet happig zijn om meldingen te doen van verdachte veevoerpartijen bij de NVWa. "Niemand gaat meewerken aan zijn eigen veroordeling. Dat moeten we anders gaan regelen", reageerde Van Vollenhoven op het betoog van Paul.

'Kwaliteit voedercontroles vaak ondergeschikt aan tijd'

Vollenhoven zei in zijn eigen speech dat regels buitengewoon makkelijk worden overtreden. "De overheid trekt zich als toezichthouder terug. Het streven is zelfregulering. In praktijk zien we vaak dat kwaliteit van controles ondergeschikt is aan de tijdsduur." Van Vollenhoven meent dat SecureFeed zo ver zou moeten kunnen gaan dat ze ook bedrijven of afdelingen van bedrijven kunnen sluiten. "Een interne toezichthouder van een sector moet dit gezag en daadkracht kunnen hebben."

Een interne toezichthouder van een sector zou bedrijven of bedrijfsafdelingen moeten kunnen sluiten, vindt Pieter van Vollenhoven (Stichting Maatschappij en Veiligheid).

39 private voedselveiligheidssystemen in Europa

Ruud Tijssens, topman bij Agrifirm en voorzitter Fefac (Europese bond van diervoederbedrijven) hield de aanwezigen voor dat binnen Europa 39 verschillende private voedselveiligheidssystemen in de diervoederbranche actief zijn. Volgens Tijssens zou het Holland-product zich moeten onderscheiden ten opzichte van andere landen vanwege het hoge niveau van voedselveiligheid. "Laat je personeel opleiden en ga zelf kijken waar je producten vandaan komen."

Mentaliteitsverandering en voedselveiligheid

SecureFeed organiseerde een bijeenkomst over mentaliteitsverandering en voedselveiligheid. Per 1 januari 2016 verlangen zuivelondernemingen van hun melkleveranciers dat zij uitsluitend veevoeders afnemen van bedrijven die op de witte lijst van diervoerbedrijven staan ofwel gecertificeerd zijn door Secured Feed. Dit geldt overigens niet voor boer-boer leveringen van ruwvoer.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Vooral die laatste zin maakt mij blij. Helemaal ga ik uit mijn dak als het ook geldt voor tarwe- en maisgraan.

  • mtseshuis

    Natuurlijk farmerbn, er worden weer een vrachtje theoretische regels bedacht, worden alleen uw en mijn voeders duurder van... pff En het helpt niks want de dioxine rotzooi uit het Oostblok komt nog net zo hard binnen, al dan niet voldoende opgemengd met "schoon" spul

Of registreer je om te kunnen reageren.