Home

Nieuws

Boeren eisen schadevergoeding voor extra aankoop van VVO's

Boerenmestcoöperatie MACE spant een rechtszaak aan tegen de Staat. De boeren menen - buiten hun schuld om - extra kosten te hebben moeten maken, om aan hun mestverwerkingsplicht te voldoen. Zij eisen een schadeloosstelling.

Bij mestcoöperatie MACE zijn ruim 200 veehouders aangesloten, overwegend varkenshouders gevestigd in Brabant. Zij zijn al 7,5 jaar bezig op vijf verschillende locaties een mestverwerkingsproject van de grond te krijgen. De boeren hebben geïnvesteerd in het project, maar hebben tot nog toe geen van de initiatieven vergund kunnen krijgen.

'Onnodige extra kosten'

Om toch aan hun mestverwerkingsplicht te voldoen in 2014 en 2015, hebben de boeren VVO's (vervangende verwerkingsovereenkomsten) moeten kopen. MACE-voorzitter Frans Meulenmeester: "Onnodige extra kosten hebben onze leden moeten maken met de aankoop van VVO's. Aan de ene kant legt de overheid ons een mestverwerkingsplicht op en tegelijk werkt de andere overheid ons tegen door maar geen vergunning af te geven." Meulenmeester schat dat de aangesloten veehouders samen €3 miljoen per jaar extra hebben moeten uitgeven aan VVO's. Medio januari doet de rechter uitspraak.

Lees ook:

Of registreer je om te kunnen reageren.