Home

Nieuws 1528 x bekeken

Belgische vleesvee- en varkenshouders ontvangen crisissteun

De Belgische overheid is begonnen met het uitbetalen van de eenmalige crisissteun aan varkens- en vleesveehouders. Dit meldt VILT. De komende dagen krijgen 5.081 bedrijven met zoogkoeien en 1.959 zeugenhouders het geld op hun bankrekening bijgeschreven.

Voor de zoogkoeienhouders gaat het om totaal €3.876.500, onder de zeugenhouders wordt €3.367.500 gereserveerd. Dit komt neer op €29,80 per zoogkoe of vaars en €7,40 per fokzeug. De zoogkoeienhouders moeten voldoen aaneen aantal voorwaarden waarbij in de gaten wordt gehouden dat jonge starters en bedrijfsopvolgers niet buiten de boot vallen. Voor de zeugenhouders geldt dat het aantal zeugen waarvoor steun wordt betaald bepaald is op basis van de laatste bezoekrapporten van de veearts.

Steunmaatregel

Deze steunmaatregel is het gevolg van de acties van landbouwers op 7 september. Voor beide diercategorieën is een budgettaire reserve aangelegd voor de behandeling van bezwaren en eventuele fouten in de gegevens. Het niet gebruikte deel van elke reserve zal verdeeld worden over de betrokken veehouders en zal eind juni 2016 worden uitbetaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.