Home

Nieuws

Argentinië schaft exportbelastingen rundvlees en soja af

De vers aangetreden Argentijnse president Mauricio Macri maakt een einde aan exportbelastingen op rundvlees, mais, tarwe en sorghum en verlaagt de exporttaks op soja met 5 procentpunt. Macri tekent hiertoe een decreet. Het is op economisch gebied de eerste stap van Macri sinds zijn aantreden op 11 december. Argentinië is één van de grootste exporteurs van rundvlees en soja.

De vorige president, Cristina Fernández de Kirchner, verhoogde exportbelastingen of stelde deze in. Anders dan De Kirchner heeft Macri geen wortels in het Peronisme, een sterk nationalistische ideologie waarbinnen de staat grote invloed uitoefent op de economie. De vier grote boerenorganisaties van Argentinië lagen in de 8 jaar dat ze aan de macht was voortdurend in de clinch met De Kirchner.

Voedselproductie

In een toespraak tegenover boeren zei Macri dat Argentinië de voedselproductie kan verdubbelen. Volgens Macri is het veelzeggend dat de Argentijnse landbouw ondanks draconische belastingen grotendeels overeind is gebleven. De belasting op soja-exporten wordt nu verlaagd van 35 naar 30%. De belastingen op tarwe, mais en rundvlees waren voorheen respectievelijk 23, 20 en 15%.

Prijsdaling grondstoffen

"We moeten niet denken in termen van "boerderijen of industrie", aldus Macri in een toespraak. "Het is boerderijen én industrie, boerderijen én het land. Zonder boerderijen, kan het land niet overleven." Naar verwachting zal het nieuwe beleid van Macri tot een groei van de productie van granen en soja leiden. In eerste instantie leidt het beleid van Macri tot een lichte prijsdaling voor agrarische grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.