Home

Nieuws 5 reacties

2016 wordt het Jaar van de Kievit

Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben 2016 uitgeroepen als jaar van de kievit.

Ze gaan onderzoek doen naar jonge kieviten en naar het effect van maatregelen om het tij te keren. Dat melden beide organisaties in de laatste week van 2015.

Jonge kieviten overleven niet

Het gaat volgens de organisaties niet goed met één van de bekendste weidevogels, de kievit. Vanaf halverwege de jaren 90 neemt het aantal kieviten snel af. Waarschijnlijk overleven te weinig jonge kieviten de eerste weken.


De kievit is een algemene soort in agrarisch gebied, maar neemt de laatste decennia in snel tempo af. Elk jaar krimpt de broedpopulatie in Nederland met meer dan 5%. In 2013 was nog ongeveer de helft van de broedaantallen van 1990 aanwezig. De laatste schatting van het aantal broedparen ligt tussen de 160.000 - 240.000 (Weidevogelbalans 2013). De kievit gaat daarmee de andere weidevogels zoals de grutto en de scholekster achterna aldus de vogelbescherming en Sovon.

Intensivering landbouw

Ze hebben sterke aanwijzingen dat jaarlijks te weinig jonge kieviten groot worden. Door intensivering van de landbouw en de daarmee samenhangende verdroging zijn hun overlevingskansen laag, stellen de organisaties. Daar komt bij dat met uitbreiding van het stedelijk gebied het leefgebied van de kievit is gekrompen.

Overlevingskansen

Om te kijken wat de overlevingskansen van jonge kieviten zijn, gaan onderzoekers en vrijwilligers op verschillende plekken in het land vooral jonge kieviten ringen en volgen. Kieviten broeden in zowel grasland als op akkers en daarom kijken de onderzoekers in beide typen gebieden. Daarbij letten ze ook op de effectiviteit van beschermingsmaatregelen en hoeveel eieren er per gebied uitkomen. Met hulp van vrijwilligers gaan ze de kansen van een kuiken nauwkeurig vastleggen.
Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland werken samen met bij het Vogeltrekstation aangesloten ringers en LandschappenNL. Sovon en het Vogeltrekstation voeren het onderzoek uit, deels met hulp van andere vrijwilligers.

Laatste reacties

 • Bloemestein

  Leuk verhaal, maar ik mis de camera's op de ooievaarspalen om het aantal jonge kievieten te tellen die daar worden opgevreten. Het kan geen toeval zijn dat met het stijgen van het aantal ooievaars et aantal kievieten is afgenomen. Kijk gewoon eens om je heen!

 • lepercheron 46

  bloemestein;
  En wat denk je van de roofvogels, buizerd, valk, en kraaien en roeken.
  zodra een nestje gemerkt word , komt de kraai om de eieren
  op te vreten.

 • pinkeltje

  Vooral die intensivering en de daarmee samenhangende verdroging. Denk dat we het daar vooral in moeten zoeken.

 • Bloemestein

  Ja Pinkeltje, laten we dat terugdraaien naar de tijd van Anton Pieck, en laten we dan ook teruggaan naar de voorzieningen , lonen en prijzen uit die tijd.

 • Koen123

  Vele nesten worden door de verplichte mest injectering vernietiigd niet alleen in het weiland maar de laatste jaren ook steeds meer in het graan,,ook het bodemleven krijgt hiervan een knauw omdat de omstandigheden vaak niet optimaal zijn, lees ,te nat .dit heeft weer invloed op het voedsel wat de kuikens eten , dit in combinatie met het groeiende aantal natuurlijke vijanden zal op termijn het einde van de kievit, geen probleem we geven gewoon de boeren de schuld

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.