Home

Nieuws 1353 x bekeken

Vraag biokunststoffen verviervoudigt in komende vijf jaar

De behoefte aan biokunststoffen groeit explosief. Naar verwachting zal de wereldwijde productiecapaciteit in de komende vijf jaar verviervoudigen naar 7 miljoen ton.

Al in 2019 zal 80 procent van deze biokunststoffenproductie bestaan uit biobased grondstoffen (uit bijvoorbeeld maïs, zetmeel of suikers). Voor de Nederlandse akkerbouw liggen er goede kansen via de toepassing van suikerbieten in bioplastics. Dit concludeert ABN Amro in het rapport 'Nederland kan de basis leggen voor een biobased economy'.

Kansen voor Nederland

Bioplastics hebben de wind mee en dat biedt veel kansen voor Nederland. "Naast een uitstekende infrastructuur en een hoog kennisniveau is er veel industriële activiteit in ons land. Er zijn verschillende bedrijven die biobased kunststoffen verwerken tot een product", vertelt David Kemps, Sector Banker Industrie van ABN Amro. "Bovendien leent onze infrastructuur zich uitstekend voor de suikerbietenteelt, die na de afschaffing van het suikerquotum in 2017 kan worden opgeschroefd. Hierdoor beschikt ons land straks over ruim voldoende grondstoffen voor de productie van biogebaseerde kunststoffen. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse akkerbouw die haar positie kan versterken door de extra toepassing van suikerbieten in bioplastics."

Grote verwachte groei

De bank voorziet vooral een grote groei van biobased, maar niet bio-afbreekbare biokunststoffen. Die kunnen echter wel opgenomen in de bestaande recycling van kunststoffen. Eén van de belangrijkste drijfveren achter het toenemende gebruik van biobased grondstoffen is volgens ABN Amro de opkomst van de circulaire economie. Hierdoor veranderen de eigenschappen waaraan grondstoffen moeten voldoen. In plaats van zo goed mogelijk afbreekbaar, moeten grondstoffen zo goed mogelijk herbruikbaar zijn. Bedrijven als Coca-Cola en Ikea lopen hierbij voorop.

Of registreer je om te kunnen reageren.