Home

Nieuws 1112 x bekeken

Vlaamse landbouw somber gestemd

Brussel – De Vlaamse landbouw was sinds ten minste 2007 niet zo somber gestemd als nu. Dat blijkt uit de nieuwste landbouwconjunctuurindex die het Vlaamse Departement Landbouw & Visserij heeft gepubliceerd.

De index daalde ten opzichte van het voorjaar van 77 punten naar 67 punten. Bij melkvee valt de index van 72 naar 49.

Lage prijzen en Russische boycot

De index wordt sinds 2007 bijgehouden en loopt van 0 tot 100. Nul betekent dat alle 617 deelnemende agrariërs negatief zijn. Bij een score van 100 is het aantal boeren en tuinders dat positief en negatief zijn in evenwicht. Het vorige dieptepunt, 74, werd in het voorjaar van 2009 opgetekend. De landbouw wordt geraakt door lage prijzen en een Russisch invoerverbod.

Dieptepunt voor melkvee- en varkenshouderij

In de melkveehouderij en varkenshouderij is sprake van een dieptepunt. In de varkenshouderij is de index vanaf het voorjaar gedaald van 75 naar 60. De sector ziet omstandigheden al enige tijd verslechteren. Sinds in 2013 een top werd neergezet van 100% is de index dalende. De helft van de melkveehouders en varkenshouders kampt met financiële zorgen.

Weinig melkveehouders geloven in melkprijsstijging

4% van de ondervraagde melkveehouders gelooft dat de melkprijs de komende zes maanden opnieuw licht zal stijgen. Toch hoopt een derde de komende zes maanden meer melk te produceren dan in de afgelopen periode, terwijl maar 13% in lage prijzen een reden ziet de productie terug te schroeven. In de varkenshouderij denkt 41% dat prijzen blijven dalen.

Lage graanprijzen

De akkerbouw gaat gebukt onder de lage prijs voor graan, een spilgewas. De index staat met 65 punten laag en 58% denkt dat de situatie nog slechter wordt. In de vleesveesector staat de index dan weer vrij hoog op 80 punten, ondanks het feit dat een meerderheid aangeeft dat prijzen wel zijn gezakt. Bijna een kwart wil de productie uitbreiden, en 11% kiest voor inkrimpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.