Home

Nieuws 3 reacties

Mestcontracten mogelijk verkeerd geregistreerd

Onwaarschijnlijk veel mest gaat rechtstreeks naar verwerkers, meldt RVO.nl. Staan mestverwerkingscontracten onjuist geregistreerd, dan krijgt de boer een fikse boete.

Uit gegevens van RVO.nl blijkt dat tot en met september 2015 ruim 71.000 mestverwerkingscontracten (26,7 miljoen kilo fosfaat) met VDM-code 61 zijn geregistreerd. Dat is ruim 54 procent van het totaal geregistreerde mestverwerkingscontracten. VDM-code 61 mag gebruikt worden voor rechtstreekse levering van mest aan een verwerker.

RVO.nl en Cumela: code 61 wordt wel héél vaak gebruikt

Volgens RVO.nl en Cumela wordt code 61 onwaarschijnlijk vaak gebruikt. Beide organisaties verwachten dat nogal wat mest ten onrechte staat geregistreerd als rechtstreekse levering. Als blijkt dat een mestverwerkingscontract onjuist of onvolledig staat geregistreerd bij RVO.nl, ontvangt de boer een boete van €300 per verkeerd geregistreerde VDM plus een boete van €11 per kilogram fosfaat.

Veelgemaakte fouten bij mestcontracten

De meest gemaakte fouten zijn bij het invullen van VDM met opmerkingscode 61 dat de veehouder aangemerkt wordt als intermediair of dat de afnemer van de mest geen verwerker is.

Staat uw mestverwerkingscontract goed en volledig geregistreerd bij RVO.nl? Laat u bijpraten over dit onderwerp op dinsdag 24 november. Boerderij organiseert een online-webinar mestverwerking met medewerking van onder meer RVO.nl.

Laatste reacties

 • gerard364099

  wie is er onduidelijk dan de boer weer ? corrigeer de gemaakte fouten zeurpieten
  ipv dadelijk boetes en maak de papierwinkel dan overzichtelijk en vooral duidelijk

 • info463

  RVO moet eerst eens zorgen dat de registratiesoftware bij hen correct werkt, gebruiksvriendelijk is en bestand is tegen de eindejaars registratiepiek voordat ze weer eens naar de sector wijzen dat die het niet goed doet. Met name de fout die zit in de software voor de registraties van 3POs zouden ze met terugwerkende kracht vanaf 1-1-2014 moeten corrigeren. En wanneer komt er in Mijn Dossier een eenvoudig scherm waarmee iedere landbouwer en intermediair direct kan zien wat er geregistreerd staat op zijn naam aan code 61, 3PO en VVO. Het lijkt erop dat ze alleen maar in boete software investeren!!!

 • John*

  als mestscheiding nu de oplossing gaan er nu toch gewoon heel veel fosfaat als code 61 naar verwerkers. iedereen met grond past dit toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.