Home

Nieuws 5753 x bekeken laatste update:20 nov 2015

Veevoerbedrijven draaien het best

Twilmij, producent van premixen voor veevoer in Stroe, staat dit jaar bovenaan in de top 70 van leveranciers van agro- en food-bedrijven, samengesteld door adviesbedrijf Aeternus uit Venlo. De veevoerbranche als geheel presteert daarbij het best van alle deelsectoren in te toelevering van benodigdheden voor agrarische en foodbedrijven.

Als tweede bedrijf is zadenproducent Bejo Zaden genoteerd en als derde Vervaet, onder meer bekend van bemestingsapparatuur in de landbouw.

Hoogste rendement

De bedrijven in de top 70, die voor de tweede keer is samengesteld, zijn beoordeeld op vier criteria: brutowinst, winst per werknemer, groei van de winst en rendement op geïnvesteerd kapitaal. De veevoerbedrijven in de top 70 hebben de hoogste rendementen op het kapitaal, de hoogste bruto winstgroei en de hoogste winst per medewerker.

Nederland verliest voorsprong

Jacques Jetten, directeur en oprichter van Aeternus, waarschuwt dat de Nederlandse toeleveranciers wereldwijd hun voorsprong aan het verliezen zijn. De bedrijven zijn in zijn ogen te klein om de toenemende concurrentiekracht van bedrijven uit Amerika en Azië aan te kunnen. "Die zijn vaak goedkoper en beginnen een steeds beter alternatief te vormen."

Nederlandse agrosector blijft exportgericht

Cor Bruns, sectormanager agro-sectoren bij ING, aanwezig bij de presentatie van de top 70 in Den Bosch, zegt ook dat de voorsprong van Nederland afneemt. Toch prijst hij de internationale positie van de Nederlandse agribusiness wel: "De agrosector is binnen Nederland vaak wat ondergewaardeerd, maar internationaal wel erkend en gekend." Hij schetst de vele veranderingen die de agrosector te wachten staan, maar stelt vast dat deze sowieso exportgericht blijft.

Innovatie het belangrijkste voor de toekomst

Innovatie staat bovenaan bij de bedrijven als belangrijk voor de toekomst. Volgens Bruns is de innovatie in de agribusiness niet mogelijk zonder de primaire sector. "Zonder primaire sector geen innovatie in de bedrijven eromheen." Tweede belangrijke duwer van innovatie is de consument die zijn eisen steeds aanscherpt. Nederland loopt daarin voor, mede door de druk van ngo's, aldus Bruns. Derde duwer is technologie die dingen mogelijk maakt die eerder gewoon niet konden.

Of registreer je om te kunnen reageren.