Home

Nieuws 824 x bekeken

Varkensvleesconsumptie groeit alleen in Azië

De consumptie van varkensvlees groeit alleen nog in Zuidoost-Azië. China en Vietnam zijn de belangrijkste landen in die regio waar de vraag naar varkensvlees blijft groeien.

Dat vertelde Co de Heus, directeur van De Heus Voeders onlangs tijdens het symposium van veevoederfabrikant in St. Michielsgestel. Met het mini-college van Co de Heus over trends in de veehouderij startte het officiële programma van de middag.

Internationale onderneming

Het veevoederbedrijf is sterk internationaal gericht. Zowel in China en in Vietnam is het bedrijf actief. Momenteel bouwt De Heus ook een productielocatie in Myanmar, het voormalige Birma. Ook een land met veel potentieel, volgens de voerleverancier. In de rest van de wereld is geen ruimte meer voor meer varkensvlees, betoogt De Heus. De groeimarkten daar zijn hoofdzakelijk kip en vis. Van die beide producten blijft mondiaal de consumptie mondiaal groeien.

Dierenwelzijn

In Europa spelen heel andere zaken, signaleert De Heus. De roep om verbetering van het dierenwelzijn in de veehouderij is er daar een van. Co de Heus: "Dit is echt een Europese trend." Voor een deel van de varkensvleesproducenten in Europa biedt dat bescherming. Het voorkomt dat niet-Europese landen de markt eenvoudig kunnen over nemen.

Lokaal voedsel

Een tweede tendens in de markt is de toenemende vraag naar regionaal geproduceerd voedsel. Achterdocht over voedselveiligheid en wantrouwen van de consument over elders geproduceerd vlees liggen ten grondslag aan deze trend, is de mening van De Heus. Dit uit zich onder andere in een toename van het kopen van voedsel via internet. Europeanen zullen meer online voedsel gaan kopen, verwacht hij. In China bijvoorbeeld gebeurt dat nu al op grote schaal. De reden hiervoor is dat in China minder supermarkten zijn. En de supermarkten die er zijn, zijn minder ontwikkeld dan in Europa.

Circulaire economie

De laatste en zeker niet de minst belangrijke ontwikkeling die De Heus aanhaalt is de ontwikkeling naar een meer circulaire economie. De veehouderij is daar al ver mee gevorderd, vindt hij. Hij doelt daar mee op het opwaarderen van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Mestverwerking is een andere vorm van opwaarderen van reststromen. Het zou wel goed zijn als op dat punt de ontwikkeling versnelt. "Meer mestverwerking is echt nodig", besluit de Heus zijn betoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.