Home

Nieuws 895 x bekeken

Van Dam maakt kennis met de sector

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken is zich volop aan het inwerken. De eerste werkbezoeken zitten er op. Ook heeft hij de eerste kennismakingsgesprekken met de sectorvertegenwoordigers gehad.

De eerste landbouwraad kan van zijn lijstje worden afgevinkt, net als de eerste economische missie, die nu gaande is in Zuid-Afrika.

Hoe was uw eerste week?

"Het is ontzettend leuk. Het is een enorme eer om me bezig te mogen houden met iets dat iedereen aangaat: ons eten en het groen om ons heen. Eten staat enorm in de belangstelling. We zijn de afgelopen dertig jaar een beetje kwijtgeraakt waar ons eten vandaan komt. Je ziet dat we weer willen weten welke boer het eten heeft gemaakt. Ik vind het mooi om aan het herstel van deze link mee te werken."

Wat is uw indruk van de agrarische sector?

"Ik ben onder de indruk van de passie die boeren hebben. Boeren en tuinders in Nederland werken ontzettend hard om ervoor te zorgen dat wij 's avonds iets lekkers op ons bord hebben. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ik wil graag met de boeren zelf aan de keukentafel praten over welke beslissingen ze nemen en tegen welke dilemma's ze aan lopen."

U heeft geen achtergrond in de landbouw. Is dat lastig?

"Uiteindelijk heb je als sector veel aan iemand die daadwerkelijk geïnteresseerd is in wat bij mensen thuis gebeurt en niet met vooroordelen in de sector stapt. Dat is hoe ik er in sta. Als je vooruit wil, kan dat alleen als je samenwerkt en aan een oplossing werkt. Ik ga nu bij verschillende bedrijven op bezoek. Als politicus moet je weten welk effect het beleid dat je maakt heeft bij de gezinnen van de boerenbedrijven thuis."

Met welk dossier gaat u beginnen?

"Er speelt heel veel tegelijk. Dat maakt het ook een enorme uitdaging. Dat er snel duidelijkheid moet komen in het melkveedossier weet iedereen. Ik werk nu kei- en keihard om alle details in de vingers te krijgen. Op een paar punten moet op redelijk korte termijn duidelijkheid komen. Ik ga mijn uiterste best doen om daarvoor te zorgen."

Hoe was uw eerste landbouwraad?

"De sfeer werd erg bepaald door de gebeurtenissen in Parijs. Er was een indrukwekkende minuut stilte en we hebben de condoleances overgebracht aan de Franse delegatie. Ik heb een goed gesprek gehad met Eurocommissarissen Phil Hogan en met Vytenis Andriukaitis en ik heb kennis kunnen maken met collega's. Het is goed hen te ontmoeten met het oog op de voorbereiding van het Nederlands voorzitterschap van de EU."

Bekijk ook de fotoreportage van Van Dam die een boer bezoekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.