Home

Nieuws 1 reactielaatste update:1 dec 2015

VS: handelsakkoord zonder landbouw is geen akkoord

Een TTIP-handelsovereenkomst tussen VS en EU is ondenkbaar zonder de landbouw daarin te betrekken. Dat zegt VS-landbouwminister Tom Vilsack.

Vilsack was maandag in het Europees Parlement om zijn visie te geven op het landbouwdeel van de TTIP-onderhandelingen. Gisteren woonde hij een discussiebijeenkomst bij in Brussel, samen met Europees landbouwcommissaris Phil Hogan.

Voedselveiligheid

De landbouwminister van de Verenigde Staten zegt dat een overeenkomst tussen de VS en de EU ook van belang kan zijn om standaarden op het gebied van voedselveiligheid te zetten voor de rest van de wereld. De Amerikaanse landbouwminister maakte duidelijk dat er weliswaar verschillen zijn in de manier waarop de EU en de VS voedselveiligheid realiseren, maar dat het uiteindelijke doel van beide partijen hetzelfde is. In de VS wordt een meer risico-gebaseerde benadering gekozen, terwijl de EU veel meer nadruk op het voorzorgprincipe legt, zegt Vilsack.

Consument moet keuze hebben

Europa wil in de afspraken ruimte voor de maatschappelijke zorg over bijvoorbeeld dierenwelzijn, het gebruik van hormonen in de veehouderij of de toepassing van genetische modificatie. Hogan benadrukte dat die elementen ook in een handelsverdrag moeten terugkomen en dat de wetenschappelijk veilig niet altijd betekent dat de consument het ook wil.

Vilsack vindt dat consument de keuze moet hebben, maar niet alle informatie hoeft volgens hem op het etiket. Met moderne middelen kan veel informatie op andere manieren beschikbaar komen voor de consument.

Geografische aanduiding

Beide onderhandelaars gaven dinsdag de boodschap af dat ze als redelijke mensen onder elkaar tot een overeenstemming moeten en kunnen komen, maar dat het niet eenvoudig zal zijn.  Er ligt onder meer een probleem bij de bescherming van producten met een geografische bescherming (Parmezaans, Mozarella).  Vilsack vindt dat Amerikaanse producenten die de geografische aanduiding al jarenlang in hun merknaam gebruiken, daarin niet mogen worden gedwarsboomd.

Ambacht van boer opwaarderen

De Amerikaanse minister zei zowel maandag als dinsdag dat het ambacht van de boer moet worden opgewaardeerd. Vilsack: "Wij hebben de boer nodig om te eten. Ik heb rechten kunnen studeren, en ook mijn kinderen hebben kunnen studeren, omdat we niet hoefden na te denken waar we ons eten vandaan zouden halen. Daar zorgen onze boeren voor. Er is te weinig waardering voor hun werk."

'Landbouw komt altijd achteraan bij handelsbesprekingen'

De minister zegt dat bij handelsbesprekingen de landbouw altijd een van de laatste onderwerpen is, die moeten worden afgewikkeld:  "Dat zal bij TTIP niet anders zijn. De landbouw is als sector niet sterk genoeg om heel veel gewicht in de schaal te leggen, maar ze zijn groot genoeg om een akkoord te blokkeren.  En als er voor onze boeren niet genoeg in het akkoord zit, gaat het niet door. Als we de landbouw buiten een akkoord zouden houden, zouden we in het congres onvoldoende steun krijgen voor een verdrag."

Eén reactie

  • ed12345

    Het merendeel nog geen $10.000 verdienen ok Kijk maar eens in % naar de totale opbrengst niet geld maar product Dan zul je toch zien dat de bulk bij een niet al te groot percentage boeren vandaan komt

Of registreer je om te kunnen reageren.