Home

Nieuws

PotashCorp wil prijs kunstmest opvoeren

Saskatoon – PotashCorp wil op zoek naar hogere prijzen en de productie van kunstmest terugschroeven.

Het Canadese bedrijf is de grootste kunstmestproducent ter wereld. De vraag naar kali, stikstofkunstmest en fosfaat is sterk teruggevallen, nu prijzen voor producten als graan en soja langdurig onder druk staan. Boeren geven daarom minder uit aan productiemiddelen.

500.000 ton minder productie

PotashCorp is één van de grootste producenten van kali wereldwijd en een grote leverancier van fosfaat en stikstofkunstmest. De productie zal dit kwartaal 500.000 ton minder dan gepland produceren. Het bedrijf worstelt al enige tijd met tegenvallende cijfers. Concurrenten als Mosaic, Uralkali en K+S kondigden eerder ook het terugschroeven van productie aan, op zoek naar hogere prijzen.

Sterke vraag kali

PotashCorp spreekt van een sterke vraag naar kali. De vraag in Brazilië, China en India maakten zwakkere vraag elders meer dan goed. Prijzen daalden niettemin vanwege zorgen over economische tegenwind en wisselkoersschommelingen. Ook op de markt voor stikstofkunstmest daalden prijzen voor vrijwel alle producten. Dat komt door een grotere productie, deels als gevolg van lagere energieprijzen. De markt voor fosfaat staat onder druk door een zwakke vraag in Latijns Amerika en toegenomen Chinese export.

Minder omzet en winst

PotashCorp heeft de eerste 9 maanden van dit jaar de omzet met $300 miljoen zien dalen tot $4,9 miljard, (€4,4 miljard). De winst daalde 10 procent tot omgerekend €970 miljoen. PotashCorp trok in oktober haar bod van €7,85 miljard op de Duitse kaligigant K+S in. Een jaar lang flirten en dreigen had de Canadezen niet dichterbij een overwinning op het onwillige Duitse management gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.