Home

Nieuws 2011 x bekeken laatste update:11 apr 2016

Nieuw fonds zoekt geld biologische landbouw

De biologische landbouw kan mogelijk miljoenen uit een nieuw fonds voor duurzame beleggingen tegemoet zien. Rabobank en Triodos willen samen in 2016 €100 miljoen bijeen krijgen voor het Triodos Multi Impact Fund, waaruit onder meer geïnvesteerd zal worden in de biologische sector, hernieuwbare energie en eerlijke handel.

Investeren via het fonds is een vorm van "impactbeleggen". Beleggingen dus die een positieve impact moeten hebben op mens, dier en milieu. Impactbeleggen gaat verder dan veel andere duurzame fondsen, die vooral slecht gedefinieerde zaken zoals de wapenindustrie of sigarettenindustrie vermijden. Het fonds opent op 1 december en het 'streefrendement' is 2,5 tot 3,5%.

Particuliere interesse

Het fonds biedt volgens Triodos particuliere beleggers voor het eerst de kans om te beleggen in fondsen en sectoren die eerder alleen voor professionele beleggers toegankelijk waren. Volgens Marilou van Golstein Brouwers, managing director Triodos Investment Management, is hier veel vraag naar: "We zien een sterke toename in de vraag naar impact beleggingsmogelijkheden. Meer en meer beleggers kiezen er bewust voor om hun geld in te zetten voor het oplossen van concrete maatschappelijke uitdagingen in combinatie met een gezond financieel rendement."

Deels naar Groenfonds

Het geld wordt voor 70% geïnvesteerd in een mix van bestaande Triodos beleggingsproducten. Het overige geld gaat naar obligaties in duurzame bedrijven, zogeheten "impact bonds". De bestaande fondsen zijn onder meer het Triodos Groenfonds voor de biologische landbouw en het Triodos Renewables Europe fonds voor biobrandstoffen. De "impact bonds" liggen niet vast; de fondsbeheerder zoekt naar de beste mogelijkheden.

Rabobank claimt een marktaandeel van 85 procent in de Nederlandse land- en tuinbouw. Het marktaandeel van het in duurzaamheid gespecialiseerde Triodos is veel kleiner, maar de bank is wel een grote speler op de biologische markt. De biologische sector telt in Nederland ongeveer 1400 landbouwbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.