Home

Nieuws 2419 x bekeken

'Niet naar Brussel wijzen bij probleem Natura 2000'

Europese lidstaten hebben een grote eigen verantwoordelijk bij de uitvoering van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Als zich in Nederland problemen voordoen door de aanwijzing van Natura 2000-gebieden moet de oplossing niet uit Brussel maar uit Den Haag komen, vindt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan.

Hogan zegt dat boeren die te maken hebben met de effecten van het natuurbeleid gedeeltelijk gecompenseerd worden via het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Dat sommige bedrijven in Nederland belemmerd worden in hun ontwikkeling, ligt niet aan de Europese regels, vindt hij. "Toen ik nog minister was in Ierland heb ik me erover verbaasd hoever sommige lidstaten gingen met de uitvoering van de Brusselse regels", aldus Hogan, die daarbij Nederland of andere landen niet expliciet noemde.

'Nederland voorbeeld voor andere landen'

De Europees landbouwcommissaris, die net een jaar in functie is, prees de Nederlandse agro- en foodsector uitvoerig tijdens zijn korte speech. Volgens hem dient Nederland als een voorbeeld voor andere landen als het gaat om innovatie, onderzoek en ondernemerschap. "Wij kunnen de kennis uit Wageningen goed gebruiken om te innoveren. Nederland zal een leidende rol spelen als het gaat om klimaatslimme landbouw. De Nederlandse agro- en foodsector begrijpt het belang van innovatie en circulaire economie", aldus Hogan.

Te hoge administratieve lasten voor boer

De landbouwcommissaris hoopt aan het eind van zijn termijn er in elk geval voor gezorgd te hebben dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid een stuk eenvoudiger is geworden voor de boeren. Hij vindt de administratieve lasten voor de boer te hoog. "Ik heb nu 800 pagina's met suggesties voor verbetering. We gaan kijken welke van die ideeën we ook kunnen gaan uitvoeren."

Gemakkelijkere toegang tot kredieten

Een ander belangrijk punt voor Hogan is dat boeren gemakkelijker toegang krijgen tot kredieten. De Europese Investeringsbank kan daarin volgens hem een rol spelen. Een derde doelstelling is het vergroten van de externe markt. De Europese Commissie gaat in het komende half jaar missies uitvoeren naar Mexico, Colombia, Japan en China.

Hogan: Jammer dat Dijksma weg is

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan vindt het jammer dat staatssecretaris Sharon Dijksma is verhuisd naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu.  Dat zei Hogan maandagavond tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Europarlementariërs in Brussel.

Volgens Hogan heeft Dijksma bij de Europese landbouwministers een goede positie opgebouwd. Hij zei niet begrijpen dat er voor politici nog belangrijker dossiers zijn dan die van landbouw.  "Er is niets hoger dan landbouw, denk ik", aldus Hogan, die volgende week de eerste ontmoeting zal hebben met de opvolger van Dijksma, Martijn van Dam.

Phil Hogan en Sharon Dijksma
Phil Hogan en Sharon Dijksma ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.