Home

Nieuws 2747 x bekeken

'Nederland loopt tegen knelpunten Natura 2000 aan'

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft in Brussel de knelpunten aangekaart die in Nederland zijn ontstaan door Natura 2000.

Ze deed dit tijdens een vergadering van het de milieucommissie van het Europees Parlement waarin de Belgische Europarlementariër Mark Demesmaeker zijn rapport over het natuurbeleid presenteerde.

EU halverwege met biodiversiteitsdoelen

Demesmaeker constateert dat de EU in 2015 nog maar halverwege de doelstelling is voor 2020 als het gaat om de biodiversiteitsdoelen. "Meer politieke wil is dringend nodig om het tij daadwerkelijk te keren. Betere implementatie, strikte handhaving en een verdere integratie van biodiversiteit in andere beleidsdomeinen zijn daarbij cruciaal", vindt de politicus. Hij pleit eerst voor implementeren van de natuurrichtlijnen en niet voor het herzien ervan. "Investeren in natuur en biodiversiteit moet centraal staan in een slimme, duurzame en inclusieve Europese Unie", vindt de Europarlementariër van de conservatieven.

Bedrijven in de knel

Schreijer-Pierik is kritisch op het Natura 2000-beleid. "Veel lidstaten hebben tot nu toe weinig gedaan, terwijl in Nederland al veel is uitgevoerd. Agrarische en andere bedrijven zitten in de knel door deze uitvoering. Er is volgens haar geen samenhang in de regels en er zijn veel onduidelijkheden in het beleid. "Lidstaten leggen alles anders uit. Er moet meer duidelijkheid komen in de richtlijnen vanuit de EU", vindt Schreijer-Pierik, tijdens de eerste behandeling van het rapport van Demesmaeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.