Home

Nieuws

Mestexport stijgt met 13%

Assen – De export van fosfaat in dierlijke mest is in de eerste negen maanden van 2015 met 13% gestegen ten opzicht van dezelfde periode in 2014.

Tot en met september 2015 ging 2,46 miljoen ton dierlijke mest de grens over met in totaal 30,3 miljoen kilo fosfaat. In 2014 was dat 2,15 miljoen ton mest met 26,7 miljoen kilo fosfaat. Dat blijkt uit cijfers van rijksoverheidsdienst RVO.nl op basis van de geaccepteerde vervoersbewijzen dierlijke mest.

Fosfaatexport zou uitkomen op 37 miljoen kilo

De stijging is iets minder fors dan vorig jaar, toen nam de export van fosfaat in de eerste drie kwartalen toe met bijna 20% ten opzichte van 2013. Het grootste deel van de mestexport vindt plaats in de eerste negen maanden. Vanaf 2010 is dat gemiddeld 81% van de totale fosfaatexport in het hele jaar. Op basis van dat percentage zou de export dit jaar uitkomen op circa 37 miljoen kilo fosfaat, in 2014 werd 32 miljoen kilo fosfaat geëxporteerd.

Export naar Frankrijk groeide het hardst

De fosfaatexport naar Frankrijk groeide met ruim een kwart in kilo's het hardst. In de eerste negen maanden werd bijna 7 miljoen kilo naar Frankrijk geëxporteerd, dat is 1,4 miljoen kilo meer dan in dezelfde periode in 2014. Duitsland was goed voor een plus van 5%, onze Oosterburen zijn met ruim 18 miljoen kilo nog wel goed voor 60% van de totale export. De export naar België steeg met 20% naar 4,5 miljoen kilo fosfaat. Procentueel steeg de export naar overige landen met 340% het hardst, bijna 700.000 kilo fosfaat is tot en met september afgezet buiten de drie grootste bestemmingen.

Minder export fosfaat in pluimveemest

De totale hoeveelheid fosfaat in de uitgevoerde mengmest steeg opnieuw fors, met 26% naar 15,3 miljoen kilo fosfaat. De export van fosfaat in pluimveemest daalde opnieuw. Dat hangt voor een belangrijk deel samen met de vermenging van pluimveemest met ander mestsoorten tot vaste bewerkte mest. Vaste bewerkte mest is volgens grote mestverwerkers inmiddels goed voor een groot deel van de categorie mengmest. Juist deze categorie is daarmee van groot belang voor de toekomst van mestverwerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.