Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:19 feb 2016

Meer tijd voor foutenherstel bij gecombineerde opgave

Boeren moeten langer de tijd krijgen om fouten bij het indienen van de gecombineerde opgave te herstellen. Dat is onderdeel van voorstellen van de Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw om het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te vereenvoudigen.

RVO.nl krijgt na de uiterste indiendatum op 15 mei, 35 dagen de tijd om de aangiften te controleren. Boeren kunnen hierdoor kosteloos correcties doorvoeren. Dit moet volgens Hogan onzekerheid en angst voor kortingen op toeslagen bij boeren verminderen. Het moet ook voor RVO eenvoudiger worden.

Voorwaarden vergroening

Daarnaast wil Hogan het verplichte percentage controles in het veld verlagen van 5 naar 1 procent voor bepaalde regelingen. De verlaging mag alleen bij lidstaten die de afgelopen 3 jaar een foutenmarge van minder dan 2 procent hadden.
Inmiddels is er een reeks aan vereenvoudigingen van het GLB voorgesteld. Lidstaten moeten meer vrijheid krijgen bij het inzetten van cofinanciering voor plattelandsbeleid. Ook wil Hogan de voorwaarden voor vergroening aanpassen, omdat veel lidstaten problemen hebben bij de uitvoering.

Debat over vergroening

Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya wil graag in debat met staatssecretaris Martijn van Dam over de vergroening van het GLB, naar aanleiding van rapporten over biodiversiteit in de EU, waaruit blijkt dat de vergroening weinig effect lijkt te hebben. Koser Kaya kreeg geen steun van regeringspartijen PvdA en VVD voor het debat, waardoor er geen meerderheid is.

Laatste reacties

  • xw

    t.b.v. de vergroeningseis uiterlijk 30 september het voorgeschreven mengsel zaaien en vervolgens 10 weken later weer onder ploegen. Weggegooid geld en zonde van het werk. Goed voor de zaad- en brandstoffenhandel, meer niet

  • mtseshuis

    idd belachelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.