Home

Nieuws 8569 x bekeken 17 reacties

Landbouw en Van Dam kennen elkaar niet

Den Haag - PvdA-Kamerlid Martijn van Dam wordt volgens bronnen van De Telegraaf en het ANP de nieuwe staatssecretaris met landbouw in de portefeuille.

Onverdoofd ritueel slachten. Het is zo ongeveer het enige landbouwgerelateerde onderwerp waar Martijn van Dam, vicefractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, zich over heeft geboden. Toch klinkt de naam Van Dam steeds luider in het geruchtencircuit als opvolger van Sharon Dijksma.

Politiek dier

Van Dam deelde het onderwerp binnen de fractie met Tjeerd van Dekken. Laatstgenoemde volgde het onderwerp vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, Van Dam vanuit het oogpunt van godsdienstvrijheid. Binnen de fractie debatteerde Van Dam binnen clusters rond onderwerpen ook mee over andere dierenwelzijnsonderwerpen.

Ook Dijksma had bij haar aantreden weinig affiniteit met de landbouw. Net als Dijksma kwam Van Dam jong in de Tweede Kamer. Van Dam kreeg na enkele maanden bij Philips te hebben gewerkt een plaats op het pluche. De geboren Zoetermeerder studeerde technische bedrijfskunde (ICT) aan de Universiteit Eindhoven, en is net als Dijksma, die zelfs nooit buiten de politiek werkte, een politiek dier.

Landbouw en Van Dam kennen elkaar niet

Moties

Tijdens zijn studie zat Van Dam namens de PvdA bijna vijf jaar in de Eindhovense gemeenteraad, waarvan de laatste twee jaar als fractievoorzitter. In 2005 werd Van Dam politiek talent van het jaar. In de Tweede Kamer hield Van Dam zich bezig met allerlei onderwerpen, waaronder media, integratie, de Antillen en, sinds 2006, met buitenlandse zaken. Van Dam diende volgens een overzicht van de Tweede Kamer in 2015 maar één motie in, over saamhorigheid in de samenleving, en ook de jaren ervoor bleef het aantal moties beperkt.

Jonge leider

In 2012 greep Van Dam naast het politiek leiderschap van de PvdA. Hij werd ook genoemd als mogelijk opvolger van Co Verdaas als bewindspersoon op landbouw, een functie die uiteindelijk naar Dijksma ging. Als Van Dam inderdaad staatssecretaris wordt, is hij de jongste bewindspersoon op landbouw ooit. Voorganger Dijksma was bij haar aantreden 41 jaar oud.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  elke pipo kan zich op de landbouw 'uitleven' blijkbaar

 • Knipko

  Ongekend als je nergens verstand van hebt, voor bijna 2 ton per jaar zo´n functie krijgt. Zal je in het bedrijfsleven niet meemaken.

 • mts.tefruchte

  A te Fruchte
  Het is telkens onvoorstelbaar dat de VVD die zoveel stemmen uit de agrarische sector heeft gekregen, hiermee weer mee akkoord gaat. Op dit zeer belangrijke departement hoort gewoon iemand te zitten die 20 jaar in deze materie meedraait.

 • mts van oosten

  ben het helemaal met te fruchte eens dit moest niet kunnen, niks ten nadele van deze man,maar er moet iemand zitten die de landbouw kent .het is nog steeds jammer dat we geen minister van landbouw meer hebben.

 • evanderpasch1

  als je bij een boer wilt werken moet je een paar jaar naar school,als je de voorlichting in wilt een paar jaar meer,maar als je staatssecetaris van landbouw wilt worden hoef je maar 3 dgn op stage om verschil tussen koe en stier te leren

 • puinhoop

  Door deze stoelendans en doordat we al geen minister(ie) van Landbouw meer hebben blijkt wel welke kant men met de landbouw uit wil.
  Uit den Haag is niets meer te verwachten.
  De overheid is er voor zijn onderdanen, laat me niet lachen!
  Alle ontwikkelingen van de laatste jaren volgende, is er maar 1 ding wat opvalt: Het doet steeds weer zeer vanbinnen bij een rechtgeaarde boer!!!!

 • farmer135

  Het lijkt tegenwoordig wel een functie-eis te zijn : je moet er vooral niks van af weten.

 • vandenbrand

  farmer, daar lijkt het wel op, met technische bedrijfskunde zou hij beter op het ontspoorde treinen ministerie passen.. ' maar terug uit boeren is ook boeren" .

 • Klaasvaak

  Aangezien hij de landbouw niet kent had hij Mansveld ook wel kunnen opvolgen. Daar wist hij ook niks van.....
  Had ik voor het wachtgeld ook wel als leek willen doen...

  Te gek voor woorden dat de eerstvolgende op de lijst de post krijgt. Ze hebben niet eens de moeite genomen om iemand met redelijke kennis van zaken op te zoeken....

  Maar ja, met een Greenpeace-strijder aan het roer hoeven we ook nergens op te rekenen...

  En misschien zegt het ook nog wel wat over de 'liefde' van Dijksma voor de sector.....

 • Mozes

  Dat Van Dam niets van landbouw weet betekent dat het beleid bepaalt wordt door ambtenaren. De lobby van de belangenorganisaties moet dus volledig op de topambtenaren gericht worden.

 • alco1

  Zo is het Mozes.
  Zo gaan wij ook steeds naar het stemhokje, maar die topambtenaren blijven gewoon zitten.

 • cornelis 22

  Te zot voor woorden dat je als bijna grootste landbouwexporteur met een nitwit op dit gebied opgezadeld wordt. Als protest zouden onze landbouwvertegenwoordigers die vent totaal moeten negeren.

 • veldzicht

  En dan vinden ze het in Den Haag nog vreemd dat steeds meer mensen een afkeer van de politiek krijgen,
  Het enigste waar ze nog naar luisteren is wie de grootste schreeuwerd heeft wat leverd het op in de peilingen.

 • oeleboele

  Ik zou zeggen; nodig de beste man het hele jaar door uit op ieder bedrijf en laat zien hoe en wat er leeft in de landbouw. Een taak voor ons allen, maar vooral de LTO enz.....om zich hier op te werpen. Na een jaar kan de beste man dan pas echt weten waar hij over praat. Dus de hel agenda vol met boerenbedrijfsuitjes......informeren die man.

 • vandenbrand

  oeleboele, tegen die tijd hebben ze weer een andere. als hij niet eerder weg is. deze is al de derde.

 • PIETER123

  Gaat niet om de poppetjes.Tijdens de MKZ-crisis noemden LNV altijd ""Het kremlin van Jouwstra"" met andere woorden het zijn deze zittende ambtenaren die de touwtjes echt in handen hebben.Soms heb je nieuwe bezems net als Veerman even.Stom dat er nu een nieuwe man komt bij komt terwijl nu het gebouw voor de melkveehouderij voor de komende 35 jaar bijna af is.Al staan de fundamenten scheef op de pijler grondgebonden landbouw..Blijkbaar hebben wij als bewoners van dit pand alleen nog maar inspraak als het over het fosfaat balkon en de kleur er van.
  Daar kun je zo nog 20 procent van af afzagen net als bij het begin van de superheffing.Bij de opleverig van dit huis wordt het een armenhuis een soort bouwval.Nieuwe mensen nieuwe gezichtspunten en voortschrijdende inzichten.

 • landboer

  Alco Mozes ,zelfs op gemeentelijk nivo kan de gemeenteraad zelden tegen de ambtenaren op,dus jullie hebben gelijk.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.