Home

Nieuws 15 reactieslaatste update:19 feb 2016

LTO vindt dat RVO.nl meer haast moet maken met uitbetaling

Hoe RVO.nl ook zijn best doet bij de uitbetaling van de voorschotten van de toeslagrechten, voor LTO Nederland gaat het niet snel genoeg. Kees Romijn van de vakgroep melkveehouderij zegt dat de uitbetaling van de voorschotten nauwelijks is vervroegd, terwijl de definitieve betaling zelfs is vertraagd.

"Als EZ met RVO de geboden ruimte serieus en adequaat had opgepakt, hadden alle voorschotten vóór december uitbetaald kunnen zijn", zegt Romijn.

De vakgroepvoorzitter is boos over een zinsnede van staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer, waarin staat dat er nauw overleg is geweest met LTO en dat de uitbetaling gebeurt op verzoek van de belangenorganisatie.

'Verslechtering van het geheel'

Romijn laat weten dat uit die verwijzing zou kunnen worden opgemaakt dat LTO Nederland akkoord is met het voorgestelde betaalschema en de latere uitbetaling van definitieve toeslagen. "Dat is geenszins het geval", zegt Romijn. Volgens Romijn leidt de iets vroegere uitbetaling van voorschotten nu 'per saldo tot een verslechtering van het geheel'. Volgens Romijn zou de nieuwe staatssecretaris een goede start maken als hij het voor elkaar krijgt om alle voorschotten uiterlijk in de tweede week van december uit te keren.

Uitbetaling toeslagrechten complexer

RVO.nl heeft in een toelichting gemeld dat de uitbetaling van de toeslagrechten dit jaar complexer is, vanwege een aantal nieuwe elementen en extra administratieve controles die moeten worden uitgevoerd, voordat tot betaling kan worden overgegaan. Daarbij komt dat op verzoek van de Tweede Kamer en LTO Nederland, de termijn voor het doen van de gecombineerde opgave met een maand is verlengd, waardoor de gegevens ook een maand later beschikbaar waren.

Laatste reacties

 • Schoenmakers

  het is weer zoals meestal, het mag wel van europa, maar door nederland gebeurd het niet

 • Schoenmakers

  als ze niet genoeg tijd hebben, zou zijn salaris nu ook later komen?

 • Foxxy

  Het klopt van geen kant!
  Half oktober ontvingen de Fransen hun voorschotten! het water staat menig melkveehouder aan de lippen! Respectloos van de overheid!
  Tekenend beeld daarbij van de machteloosheid van de sector inclusief Lto. Polderen is zooo 2014! Anno 2015 mogen we daar wel eens mee ophouden!

 • Schaapje

  Moet ook geen probleem zijn om wat later waterschapsbelasting, ozb, ib, mrb etc te gaan voldoen...immers wij hebben ook wat vertraging opgelopen met ontvangen en ja wij moeten ook nog controleren en ja dat is toch een prima reden dat door buiten je schuld maar door toe doen van de overheid de andere belastingen wat vertraging bij ons oplopen. Een soort onheil van buiten af!

 • sarmadan

  Blijkbaar is het verwerken van de opgave net zo moeilijk als het invullen ;-)

 • mtseshuis

  @schaapje, helaas is OZB, waterschapsbelasting etc allemaal al verleden tijd voor dit jaar, kun je niet meer achteruitleggen.
  Slechte zaak van RVO, hadden gewoon eerder meer personeel in moeten zetten. Zijn ook zeer laat begonnen met veldcontroles, hier best druk geweest in de buurt, maar is amper maand geleden. Tja dan lukt niks op tijd..

 • c.putten

  voorschotten?bij de varkensboeren staat het water nog hoger dan de lippen en wij krijgen 0,0 gauw afschaffen al die toeslagen of iedereen wat geven van de subsidiepot.

 • hansvanbergen

  Ach kijk en nu staat ineens het water tot de lippen. Toen ik anderhalf jaar geleden al voorspelde dat het zo allemaal ging lopen wisten jullie het allemaal zo veel beter. Nee superheffing betalen in 3 jaar, wat heel Europa wel mag, was nergens voor nodig. Ook dhr Romijn zag er niets in. Nee LTO ging de superheffing terughalen. Allemaal gelogen want ze wisten toen al dat er een flauw bedragje aankwam wat ze mochten verdubbelen maar dat hebben ze niet gedaan. Sterker nog dat hebben ze volledig verprutst. Toen moesten de toeslagrechten eerder komen. Ook weer verprutst. Beetje dom om nu achteraf kritiek te hebben van de boeren. Immers zelf stonden ze ook te slapen.

 • J en M

  Hier wel voorschot gebeurd!
  Word er niet blij van want het is (heb niet nagerekend)
  70% van de BASIS-premie! Dikke tegenvaller dus.
  En wat ik er van gelezen heb krijgen de mensen die een voorschot krijgen de rest niet voor maart ofzo!
  Ik had liever nu niet gebeurd, maar in december de volle klap.

 • J en M

  Hier wel voorschot gebeurd!
  Word er niet blij van want het is (heb niet nagerekend)
  70% van de BASIS-premie! Dikke tegenvaller dus.
  En wat ik er van gelezen heb krijgen de mensen die een voorschot krijgen de rest niet voor maart ofzo!
  Ik had liever nu niet gebeurd, maar in december de volle klap.

 • eg wel

  Als ik het zo lees heb je twee keer 70% gebeurd.
  nou .... gefeliciteerd hoor.

 • missis

  Ook de opgave wordt telkenmale complexer en moet toch op tijd binnen zijn. Kwestie van effe doorbijten. Ik vind dus ook dat rechten gewoon op tijd uitbetaald moeten worden! Bovendien maken hun het steeds weer moeilijker dus ik zou zeggen eigen schuld dikke bult en nu DOORWERKEN!
  Dat het in andere landen wel vervroegd is uitbetaald ligt er misschien wel aan dat ze daar wel capabele mensen hebben zitten...................

 • Barneveldsei

  Helemaal mee eens missis, laat de korting die de indiener te wachten stond nu als compensatie uit betaald worden. Elke dag te laat 1% extra uitbetalen.

 • Barneveldsei

  Oog om oog, tant om tant.
  Zegt het spreekwoord.

 • jd 1958

  Goede sier van de nieuwe staatssecretaris zou zijn geweest om bv 80% van vorig jaar uittebetalen met verrekening achteraf. Waarschijnlijk staat het Brusselse geld toch al op de rekening van EZ.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.