Home

Nieuws 2507 x bekeken 7 reacties

Besturen LTO Noord overwegen fusie

Doetinchem - LTO Noord Gelderland en Overijssel onderzoeken of de besturen kunnen opgaan in één regio Oost. Dat zegt Erik Back, die voorzitter is van het Overijsselse bestuur en waarnemend voorzitter van het bestuur Gelderland.

Volgens LTO Noord onderzoeken meer besturen, maar ook afdelingen die daaronder opereren, of samengaan beter is.

Eerder vertrok Dirk Siert Schoonman als voorzitter van LTO Noord Gelderland, om heemraad te worden van Waterschap Vallei en Veluwe. "De besturen hebben ervoor gekozen dat er nog geen definitieve vervanger komt. We onderzoeken de komende maanden tot een halfjaar of dit goed loopt. Het is nog niet 100 procent zeker dat Gelderland en Overijssel daadwerkelijk samengaan."

Efficiëntie en het delen van kennis

Volgens Back betekent een mogelijk samengaan van de besturen in potentie meer efficiëntie en de mogelijkheid sneller en meer kennis te delen. Daarnaast neemt het aantal boeren en tuinders af, waardoor de basis van de besturen afzonderlijk ook smaller wordt. Toch wil hij niet zeggen dat samengaan nodig is voor professionalisering. "De bestuurlijke functies worden nu goed ingevuld."

Lagere kosten en meer organisatiekracht

Waarnemend voorzitter van het algemeen bestuur van LTO Noord Annette van Velde bevestigt dat meer besturen en ook afdelingen nadenken over een mogelijk samengaan. Meer schaal betekent nu eenmaal lagere kosten en meer organisatiekracht. "Het is gemakkelijker met twee afdelingen bepaalde projecten op te pakken of belangrijke sprekers uit te nodigen voor een discussie."

Samenvoegen geen doel

Het samenvoegen is geen doel van LTO Noord. "Fusie moet altijd vanuit de besturen of afdelingen zelf komen. Het is wel een doel van LTO Noord de afdelingen te helpen versterken. Niet omdat ze nu niet goed functioneren, maar omdat ze zo dichtbij de boeren en tuinders staan en dus van groot belang zijn voor LTO Noord als geheel."

Laatste reacties

 • zon

  Laat LTO zich opheffen,
  Zijn we als boeren beter mee af.

 • eg wel

  Als L.T.O. zich opheft, wie moet de melkveehouders dan de steeds verdere regelgeving van de N.Z.O. opdringen?!

 • Bennie Stevelink

  @zon en @eg wel, als LTO er niet meer zou zijn waar moeten schopboeren hun frustraties dan op af reageren? Bij gebrek aan een uitlaatklep zullen veel schopboeren bij een psychiater terecht komen en mogelijk zelf arbeidsongeschikt worden. Dit kost de samenleving handen vol geld. Laten we in het belang van de schopboeren dus vooral zorgen dat LTO blijft bestaan.

 • eg wel

  @mozes,
  Was ook wel een inkoppetje he.
  Maar om dan direct te schelden.

 • Bennie Stevelink

  @eg wel, "schopboeren" is geen scheldwoord. Het is een verwijzing naar een bepaalt gedrag.

 • Marco22

  @Mozes en daar moeten de lto-ers zoveel contributie voor betalen? LOL wut!!
  Enne Lto en NZO zijn al bijna een pot nat. Zie KLW en het feit dat lto never nooit commentaar zal hebben op de melkfabrieken aangaande de positie van de melkveehouder.

 • zon

  @ mozes,noem eens iets wat LTO goed doet?
  Ik kan je meerdere voorbeelden geven van beleid van LTO die mij veel geld kosten en nog meer gaan kosten als andere wensen van LTO ook waarheid worden.

  Al kan ik je mening wel een beetje begrijpen,de LTO gaat voor de belangen van melkveehouders,met de intensieve sector hebben ze niet zoveel mee op.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.