Besturen LTO Noord overwegen fusie AlgemeenNieuws

Besturen LTO Noord overwegen fusie

Doetinchem – LTO Noord Gelderland en Overijssel onderzoeken of de besturen kunnen opgaan in één regio Oost. Dat zegt Erik Back, die voorzitter is van het Overijsselse bestuur en waarnemend voorzitter van het bestuur Gelderland.

Volgens LTO Noord onderzoeken meer besturen, maar ook afdelingen die daaronder opereren, of samengaan beter is.

Eerder vertrok Dirk Siert Schoonman als voorzitter van LTO Noord Gelderland, om heemraad te worden van Waterschap Vallei en Veluwe. “De besturen hebben ervoor gekozen dat er nog geen definitieve vervanger komt. We onderzoeken de komende maanden tot een halfjaar of dit goed loopt. Het is nog niet 100 procent zeker dat Gelderland en Overijssel daadwerkelijk samengaan.”

Efficiëntie en het delen van kennis

Volgens Back betekent een mogelijk samengaan van de besturen in potentie meer efficiëntie en de mogelijkheid sneller en meer kennis te delen. Daarnaast neemt het aantal boeren en tuinders af, waardoor de basis van de besturen afzonderlijk ook smaller wordt. Toch wil hij niet zeggen dat samengaan nodig is voor professionalisering. “De bestuurlijke functies worden nu goed ingevuld.”

Lagere kosten en meer organisatiekracht

Waarnemend voorzitter van het algemeen bestuur van LTO Noord Annette van Velde bevestigt dat meer besturen en ook afdelingen nadenken over een mogelijk samengaan. Meer schaal betekent nu eenmaal lagere kosten en meer organisatiekracht. “Het is gemakkelijker met twee afdelingen bepaalde projecten op te pakken of belangrijke sprekers uit te nodigen voor een discussie.”

Samenvoegen geen doel

Het samenvoegen is geen doel van LTO Noord. “Fusie moet altijd vanuit de besturen of afdelingen zelf komen. Het is wel een doel van LTO Noord de afdelingen te helpen versterken. Niet omdat ze nu niet goed functioneren, maar omdat ze zo dichtbij de boeren en tuinders staan en dus van groot belang zijn voor LTO Noord als geheel.”

Beheer
WP Admin