Home

Nieuws 1713 x bekeken

Jumbo en FrieslandCampina gaan sneller betalen

FrieslandCampina, Jumbo Supermarkten, Heineken en Randstad gaan toeleveranciers uit het MKB voortaan sneller uitbetalen; binnen 30 dagen.

De bedrijven ondertekenden daartoe een manifest en willen daarmee laten zien zich de kritiek over eindeloze uitbetalingstermijnen aan te trekken. Voor leden van FrieslandCampina blijft de bestaande betalingsregeling geldig.

Een forse verbetering

Het is een veel gehoorde klacht van voedingsconcerns: de afnemer betaalt soms pas na 90 of 120 dagen uit. Gemiddeld blijven facturen 42 dagen liggen voordat het geld wordt overgemaakt. In essentie gebruiken afnemers hun toeleveranciers als bank. Het manifest waaraan de bedrijven zich nu committeren, biedt soelaas voor leveranciers met een omzet tot €50 miljoen en een balanstotaal van €43 miljoen.

Groep wil groeien

In de agrarische sector zijn vooral kleinere handelsbedrijven en telers die direct leveren aan ketens klein genoeg voor deze categorie. Belangenorganisatie MKB Nederland is blij met het manifest en hoopt dat meer partijen zich aansluiten. De vier grote spelers hopen dat binnen vier jaar 500 van de 1000 grootste ondernemingen in Nederland zich aansluiten bij het initiatief en hun betalingsgedrag verbeteren.

Geen verbetering voor grote bedrijven

Volgens een woordvoerder van FrieslandCampina is het laat uitbetalen aan grote bedrijven zoals zij zelf geen groot probleem. Grote ondernemingen hebben kasstroom en omzet om het trage uitbetalen op te vangen, of de macht kortere uitbetalingstermijnen af te dwingen. Dit geldt vermoedelijk voor sommige grote bedrijven meer dan voor andere. Late uitbetaling is een veel gehoorde klacht in de vleessector.

Of registreer je om te kunnen reageren.