Home

Nieuws 1040 x bekeken

Industrie vecht nationale teeltverboden niet aan

Brussel – Zaadveredelaars hebben nationale GMO-teeltverboden in de EU vooralsnog niet aangevochten bij de Europese Commissie.

Onder de landen die de teelt voorlopig niet toestaan, zijn onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland. Bedrijven als Monsanto, Bayer CropScience en Syngenta protesteerden wel luidruchtig in de pers tegen renationalisatie van toelatingsbeleid.

Concreet vragen lidstaten via de Europese Commissie aan bedrijven om hun toelatingsaanvraag te beperken tot de EU, minus het grondgebied van of een specifieke regio in de lidstaat die zo'n verzoek doet.De aanvragen voor een 'geografische toepassingsbeperking' gaan vrijwel allemaal over een achttal maissoorten waarvoor toelating is aangevraagd en één variant, MON810, die al is toegelaten.

De bedrijven lijken zich voorlopig neer te leggen bij het Europese besluit. Als bedrijven zich verzetten tegen de aanvragen, hebben lidstaten nog de optie om een algemeen teeltverbod voor transgene gewassen in te stellen. Een geografische toepassingsbeperking is geen definitief verbod. Nederland wil de teelt van een serie transgene gewassen bijvoorbeeld niet toestaan tot een nationaal beoordelingskader af is, maar sluit voor de periode daarna niets uit.

Lidstaten van de Europese Unie krijgen volgens nieuwe afspraken de mogelijkheid om op EU-niveau toegelaten transgene teelten op teeltniveau toch te verbieden. Een nationaal verbod mag niet gebaseerd zijn op vermeende risico's voor de gezondheid of milieu, want op dit gebied blijft de Europese voedselwaakhond Efsa de enig bevoegde autoriteit.

De Europese Commissie wilde ook nationale importverboden voor transgene gewassen mogelijk maken, maar zag tot opluchting van onder meer de veevoerindustrie een voorstel daartoe afgeschoten worden door het Europees Parlement.

Of registreer je om te kunnen reageren.