Home

Nieuws 2805 x bekeken 4 reacties

Holdijk, de man die Brinkhorsts hand niet schudde

Senator Gerrit Holdijk (SGP) is in de nacht van zondag op maandag op 71-jarige leeftijd overleden. Holdijk was al enige tijd ernstig ziek.

Het Gelderse Eerste Kamerlid baarde in 2001 opzien, toen hij weigerde het huwelijk van de dochter van toenmalig landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst met prins Constantijn bij te wonen. Holdijk wilde niet in de positie komen dat hij de man de hand moest schudden die bestuurlijk verantwoordelijk was voor de ruiming van tienduizenden runderen en varkens tijdens de mond- en klauwzeercrisis.

Boerenzoon Holdijk was vanaf 1972  beleidsmedewerker van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Sinds 11 juni 1995 tot juni van dit jaar was hij onafgebroken lid van de Eerste Kamer. In de jaren 80 was hij ook al een jaar senator geweest.

Verzetten tegen ruiming

Holdijk baarde in 2001 ook opzien toen hij zei dat boeren wiens bedrijf vanwege mond- en klauwzeer werd geruimd, de plicht hadden zich te verzetten. Boeren mochten niet lijdelijk toezien als gezonde dieren ten prooi vielen aan de MKZ-bestrijding. Hij noemde meewerken aan ruiming collaboratie. "Dat menselijk of dierlijk leven kan worden weggestreept tegen economisch belangen. Dat vind ik nog het onverteerbaarst", zei Holdijk destijds.

'Ruiming gezond vee staatsterreur'

Volgens Holdijk was de ruiming  van tienduizenden runderen destijds buiten alle proporties: "Uit veterinair oogpunt niet noodzakelijk. Daar geloof ik niets van. Ik kan me er nog iets bij voorstellen als je op een bedrijf, waar een ziek dier is, alle andere dieren ook ruimt.'' Holdijk kwalificeerde de ruiming van gezond vee door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees  als 'staatsterreur'.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  De enige die de waarheid durfde te zeggen. Pet af en diepe buiging. Een flinke trap op de plek waar hij hem verdiende voor Brinkhorst. Super.

 • wullum

  Een man met visie,veel te jong gestorven

 • vandenbrand

  zo iemand als gerrit verdiend een stambeeld.
  ***een deel van deze reactie is verwijderd vanwege het zwart maken van een persoon***
  Vroeg of laat slaat mkz toch weer toe. gewoon enten, en als dan de jappen het vlees niet willen ook hun de auto s laten houden. we leven op een "bom". op de wereld is nog steeds mkz.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • JONAS MTS

  Wat hebben we "samen" gestreden voor het behoud van ruim 260.000 dieren. Het doet nog altijd pijn wanneer je aan die heftige tijd terugdenkt. Gerrit Holdijk begreep de mensen en maakte zich hard voor verandering van beleid. Alternatieve ideeën werden niet aanvaard. Blijvend hopen we de situatie van 2001 nooit weer te hoeven meemaken. Inderdaad van den Brand, we leven op een "bom" die zomaar weer kan toeslaan. Het beleid is op een paar punten gewijzigd, ook daar word je niet echt vrolijk van.
  Gerrit Holdijk kende de problematiek, had de deskundigheid en streed voor kwaliteit van leven. Een goede zaak ... Nogmaals, bedankt voor je inzet en betrokkenheid!

Of registreer je om te kunnen reageren.