AlgemeenNieuws

Holdijk, de man die Brinkhorsts hand niet schudde

Senator Gerrit Holdijk (SGP) is in de nacht van zondag op maandag op 71-jarige leeftijd overleden. Holdijk was al enige tijd ernstig ziek.

Het Gelderse Eerste Kamerlid baarde in 2001 opzien, toen hij weigerde het huwelijk van de dochter van toenmalig landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst met prins Constantijn bij te wonen. Holdijk wilde niet in de positie komen dat hij de man de hand moest schudden die bestuurlijk verantwoordelijk was voor de ruiming van tienduizenden runderen en varkens tijdens de mond- en klauwzeercrisis.

Boerenzoon Holdijk was vanaf 1972  beleidsmedewerker van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Sinds 11 juni 1995 tot juni van dit jaar was hij onafgebroken lid van de Eerste Kamer. In de jaren 80 was hij ook al een jaar senator geweest.

Verzetten tegen ruiming

Holdijk baarde in 2001 ook opzien toen hij zei dat boeren wiens bedrijf vanwege mond- en klauwzeer werd geruimd, de plicht hadden zich te verzetten. Boeren mochten niet lijdelijk toezien als gezonde dieren ten prooi vielen aan de MKZ-bestrijding. Hij noemde meewerken aan ruiming collaboratie. “Dat menselijk of dierlijk leven kan worden weggestreept tegen economisch belangen. Dat vind ik nog het onverteerbaarst”, zei Holdijk destijds.

‘Ruiming gezond vee staatsterreur’

Volgens Holdijk was de ruiming  van tienduizenden runderen destijds buiten alle proporties: “Uit veterinair oogpunt niet noodzakelijk. Daar geloof ik niets van. Ik kan me er nog iets bij voorstellen als je op een bedrijf, waar een ziek dier is, alle andere dieren ook ruimt.” Holdijk kwalificeerde de ruiming van gezond vee door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees  als ‘staatsterreur’.

Beheer
WP Admin