Home

Nieuws 1 reactie

Geen strafvervolging na subsidiekorting

Na een opgelegde randvoorwaardenkorting is strafvervolging van een boer niet meer mogelijk. Tot die baanbrekende uitspraak komt het Hof Arnhem-Leeuwarden.

Boeren die een randvoorwaardenkorting hebben opgelegd gekregen, kunnen niet ook nog een voor precies hetzelfde feit voor de strafrechter worden gedaagd door het Openbaar Ministerie (OM). Tot dat oordeel kwam het Hof Arnhem-Leeuwarden in een vrijdag gepubliceerde zaak. Omdat in het Nederlandse rechtssysteem niemand twee keer voor hetzelfde feit vervolgd mag worden, werd het OM daarom niet ontvankelijk verklaard en werd de betreffende veehouder van rechtsvervolging ontslagen.

Belangrijke uitspraak voor veel boeren

"Dit is een uitspraak die voor veel boeren van belang is", zegt advocaat Maurice Stassen, van Linssen cs Advocaten uit Tilburg. "Er zijn meer dan een tiental gelijksoortige strafzaken onder de rechter, alleen al bij de politierechter zijn tien procedures aangehouden in afwachten van de beslissing van het Hof in deze specifieke zaak."

Hiermee heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht uit juni 2014 teruggedraaid. De rechtbank legde de veehouder een boete op van €25.000.

Fraude met oormerken

Het gaat in deze zaak om fraude met oormerken van 32 runderen, waarbij de betreffende veehouder uiteindelijk €17.000 na een beslissing van de staatssecretaris van Economische Zaken subsidiekorting kreeg opgelegd. 
Voor het Hof Arnhem-Leeuwarden stelde de verdediging dat er sprake is van dubbele bestraffing omdat de veehouder voor dezelfde feiten al een strafkorting op de subsidies heeft gekregen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is die korting geen sanctie van strafrechtelijke aard en is er daarom ook geen sprake van dubbele bestraffing. Het OM eist opnieuw een geldboete van €25.000.

Verwijten in beide gevallen gelijk

Op basis van de beslissing van de staatssecretaris en het strafdossier komt het Hof nu tot het oordeel dat de verwijten die de veehouder gemaakt worden in beide gevallen gelijk zijn. De beslissing van de staatssecretaris heeft volgens het Hof duidelijk kenmerken van een strafoplegging en opdat niemand twee keer kan worden vervolgd voor hetzelfde feit is het OM niet-ontvankelijk.

Eén reactie

  • suiker12

    Prachtige uitspraak . Als je een verkeersboete krijg wordt je toch ook niet nog een keer door de belastingdienst aangeslagen voor het zelfde delict .

Of registreer je om te kunnen reageren.