Home

Nieuws 5039 x bekeken 40 reacties

Grutto met uitsterven bedreigd: 'slechtste jaar ooit'

2015 wordt het 'allerslechtste gruttojaar uit de geschiedenis'. Dat zegt hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma vandaag in een interview met de Volkskrant.

Volgens Piersma bedreigt de sterfte onder grutto's en het geringe aantal kuikens het voortbestaan van de vogelsoort. 'Dan heb je opeens een nationale vogel die richting uitsterven gaat.'

Halverwege de jaren zestig leefden er nog 120.000 gruttoparen in Nederland - vermoedelijk een historisch hoogtepunt - daarna ging het bergafwaarts, jaar na jaar. Dit voorjaar waren er in totaal misschien nog zo'n 60.000 individuele vogels over, zegt Piersma. 'Elk jaar gaat ongeveer 20 procent dood. Dat zouden er dan zo'n 15.000 zijn.'

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  In 1960 waren er ook meer boeren. Wij zijn net als de grutto een uitstervend ras.

  Meer cultuur en stadsbouwmeester + preditors en verkeer helpt de grutto om zeep

 • t.van.ooijen@zonnet.nl

  Bedank Staatsbosbeheer want die fokken vossen dus worden alle weidevogels waaronder de grutto direct als ei of kuiken opgevreten

 • Jaap39

  Stad en verkeer is hier geen issue.
  Wel hebben we in noord Nederland tegenwoordig ongeveer 1 buizerd per hectare. En daarnaast de vos en wilde (stads) katten en zie daar de grutto stand.
  Het is al jaren een kansloze bezigheid geweest het weidevogel beheer.

  Dit zag een beetje praktijk man natuurlijk wel aankomen. En zo ook de natuur organisaties.

  Zonder hagel was dit niet te voorkomen.

  En de boer krijgt maar weer de zwarte piet.

 • Bloemestein

  Zo'n 30 jaar geleden vlogen in 't voorjaar hier op de uiterwaarden de grutto's de pet van je kop, toen kwam de landinrichting en gingen de uiterwaarden naar staatsVosbeheer, die namen een voorschotje door op hun borden mee te delen dat de uiterwaarden door de verruiging niet meer geschikt zouden zijn voor grutto's!
  Er zitten nu op 100 bunder 2 vossenbouwen, duizenden ganzen, jacobskruiskruid en distels.

 • Schaapje

  Net als bovenstaande reacties. Verruiiging door beheer van staatsbosbeheer, de vossen, ganzen, kraaien, roofvogels etc. Wij zitten in een extensief gebied met ruige mest. Zo nu en san wat kunstmest gebruik. En wie krijgen er altijd de achter uitgang in de mik geschoven. ..

 • Mfb

  Theunis Piersma is volgens mij de grootste negatieveling die er is. Klaagt altijd alleen maar dat het zo slecht gaat met de grutto en dat dit door de boeren komt. Kom eens met ideeën hoe je moderne landbouw kunt combineren met grutto's. Piersma wil alleen maar terug naar de jaren zestig en dat is nou één maal een utopie. Toen woonden er op de wereld misschien wel de helft minder mensen...

 • Snel

  Er is een oplossing ,bovengronds mest uitrijden, om te proberen eerst alleen in `t voorjaar als alle vogels weer richting Nederland komen, vele zaden komen met de mest weer op `t land of in de wei. Hier kunnen de vogels weer van profiteren. Sinds de overheid zich bemoeit met hoe te bemesten is de vogelstand hard achter uit gegaan. Overheid, " DOE DIE OOGKLEPPEN EENS AF " en steek de hand in eigen boezem ipv de boeren de schuld te geven.

 • Mfb

  Theunis Piersma is volgens mij de grootste negatieveling die er is. Klaagt altijd alleen maar dat het zo slecht gaat met de grutto en dat dit door de boeren komt. Kom eens met ideeën hoe je moderne landbouw kunt combineren met grutto's. Piersma wil alleen maar terug naar de jaren zestig en dat is nou één maal een utopie. Toen woonden er op de wereld misschien wel de helft minder mensen...

 • ross25

  De weidevogels horen bij onze boerderijen. Jammer dat men de financiële opbrengst alleen op kostprijs en groter groeien aanstuurt. Hoever moet de verschraling nog doorgaan?

 • Trot

  Een mooi voorbeeld van mislukt weidevogelbeheer is het op zoeken van nesten en er vervolgens omheen maaien. De kraaien zitten op de heiningpaal te wachten waar de polletjes overschieten. Zodra de polletjes er zijn schieten ze er op af, met als gevolg dat een uur later bijna alle eieren zijn opgegeten.

 • Schoenmakers

  juist ross25, dat vraag ik met ook af, ik denk het antwoord ook te weten, de verschraling zal doorgaan zolang de ambtenaar op de stoel van de boer gaat zitten, ze maken alles kapot, laat een boer boeren, en laat de ambtenaar niks doen, dan heb je er miste last van en gaat er het minste verkeerd

 • Jaap39

  Eigenlijk zijn vossen kraaien en katten de predatoren van weidevogels.

  Beetje zichzelf respecterend jager hield deze dieren wat 'kort' in zijn omgeving.

  Jammer dat de jager al jaren erg 'kort' is gehouden en weinig respect geniet.
  Ook 1 van de cruciale fouten van het neptuur beleid.

 • PIETER123

  Eerst maar eens verbieden om een dag kuikens te voeren aan ooievaren .Gaan tegenwoordig als stofzuigers over de landerijen.Heeft iedereen zijn best gedaan om de kuikens alle kansen te geven en dat is het hap slik weg.De boeren uitvinding van mozaiek maaien is nog niet zo gek.Een Grutto kan ander erg oud worden.

 • Koen123

  Gewoon stoppen met mest injecteren en wat minder vossen,hoezo probleem?

 • h.paalhaar@kpnplanet.nl

  piet . die zwarte vogel zijn de oorzaak kraaien enzv.......

 • de beul

  Verleden jaar 52 nesten grutto op maisland.
  Door predatie maar 4 groot geworden.
  Hoezo niet meer afschieten roofvogels zo als vroeger.
  Je kan wel in de natuur geloven,maar die redt het niet alleen!!!
  Wij moeten er wat voor doen!!

 • veldzicht

  Die Theunis Piersma moet zich maar beklagen bij onze dierenvriendin Mariane Thieme,als ze ziet dat iemand een kraai of vos af wil schieten begint ze te gillen als een mager speenvarken, er waren hier genoeg boeren die aan weidevogel beheer deden ,ze zijn er allemaal mee gestopt als na veel tijd en zorg toch alles wordt opgevreten dan
  vergaat je de lust wel om er mee door te gaan.
  Piersma ,eerst maar eens echt kijken wat de oorzaak is van de weidevogel terug gang voordat je de schuld weer in de schoenen van de boeren schuift. .

 • DJ-D

  Hoorde dat bij pelleboer in mastenbroek ook stukken minder vogels waren dit jaar. Predatie predatie predatie

 • jhp

  Ben er mee gestopt, nesten merken, erom heen werken , verplaatsen, het werkte allemaal wel voor de weidevolgels die zaten er binnen een half uur weer op, maar de volgende dag waren de nesten LEEGGEVRETEN, dan houd het gewoon op.

 • farmerbn

  Nadeel is dat deze reacties niét in de volkskraznt staan. Kan een boer geen filmpje op internet zetten hoe een vos of kraai een nest leegrooft van een grutto?

 • Gijs Gans

  Of marters die komen er ook steeds meer.

 • Jaap39

  Laat de natuurorganisaties dit even lekker zelf filmen op hun eigen reservaten. Maar dan een realistisch verhaal graag en niet als 'de nieuwe wildernis'
  Maar ook de natuurorganisaties weten dat het niet goed gaat met de grutto. En ook weten zij dat de vos daarin belangrijk is.

  Naar hun achterban zullen ze dit nooit toegeven. Ze zijn immers afhankelijk van de gelden van hun leden.

 • Farmas

  Tweede helft van 2014 en begin 2015 waren er bijzonder veel muizen in de weidevogelgebieden.
  Dat leverde ook een grote populatie van predatoren op, buizerds, ooievaars marters e.d.
  In het voorjaar waren de muizen inmiddels sterk ingekort en hebben de predatoren de jonge weidevogels op het menu gezet.
  Zo werkt de natuur...

 • heide01

  Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht.

 • koppelman

  Er moet toch iemand onder ons zijn die boven genoemde reacties in de publicietijd kan brengen [landelijk] ik denk dat er genoeg boeren zijn die met hun laatste euro willen helpen ondersteunen.

 • Jaap39

  Beste koppelman,
  Vreemde reactie van u.
  De natuur organisaties wisten 10 jaar geleden ook al dat de grutto een vergrijzende vogel is.
  De grutto stand daalt daarom, en er is geen weg terug met dit beleid.
  De grutto wordt daarom door de natuurorganisaties gebruikt of liever misbruikt om boeren negatief neer te zetten.

 • Metske

  Metske
  Dit voorjaar waren de kuikens bijna vliegvlug, de boer is gestopt met maaien. 800 m verderop zat een nest vossen. Wij mochten deze niet opruimen, de vrouw van de kunstenaar vond ze zo lief en mooi.
  Helaas is het doodstil geworden, en al mijn uren en inzet voor niets. idem dat van de boer. Dit alles dankzij dierenbeschermers.

 • Jan van het Zand

  De boer is een bevoorrecht persoon in de komende tijd. Hij krijgt de Zwarte Piet. Elders wordt die met argusogen aangekeken en zelfs gediscrimineerd.

 • Koen123

  Parel pas op, zwarte piet mag ook niet meer,staat op het zelfde lijstje als de paarden markt

 • toko

  De grutto komt hier aan, kijkt rond , legt een ei, weg ei,
  en denkt ik ga terug naar Afrika , daar zijn we met velen, dus een plaag. Wat uitsterven!!

 • koster

  Wij maaien er met veel plezier er flink omheen (dus geen kraaien die dan de nesten leegvreten), maar het probleem is de vergoeding. Want als de boel opgevreten wordt, wordt je ook niet/minder uitbetaald.
  Wij doen ons best om veel weidevogels te krijgen, maar dat lukt gewoon niet. Maar bij het faunafonds kan ik deze schade niet melden.

 • agriholland

  Zodra @globalgap het voor elkaar heeft de dierlijke mest uit te bannen zal de vogelstand dank zij de grootgrutters verder afnemen.

 • agriholland

  Daarnaast is het zo dat het beginpunt juist de hoogste, all time high vogelstand van de Grutto is gekozen. Gemiddeld genomen is er geen bijzonder probleem.

  Dit is een volstrekt onwetenschappelijke benadering en wederom stemmingmakerij waarmee iedereen die aan groen verdient fondsen probeert te werven.

  Dit foefje wordt vaker uitgehaald om een angst en schuldgevoel aan te wakkeren.

 • ponthoeve

  Ja vroeger toen waren er veel weidevogels, maar nu zijn er in de uiterwaarden geen weidevogels meer te vinden.Uiterwaarden afgegraven en ontzanden met een wandelpad om de zandwinning, nog wat andere wandel ruiterpaden mountainbikers on/offroad crossmotoren. De natuurliefhebbende burgers uit de steden en dorpen achter de dijk, met hun quasi jachthonden die nooit luisteren en aan gelijnd zouden moeten zijn, jagen alles weg. Veel ha's.

 • frl

  Beweiding in het voorjaar is het beste en niet pas na de 1e snee.
  De meeste kuikens komen om door de honger omdat er geen insecten (weinig) meer zijn, die krijg je wel met beweiden, en vaste mest die mag nog bovengronds.

 • mtseshuis

  beste @frl: Kuikens komen niet aan verhongeren toe! Worden gewoon opgevreten voordat ze uit het nest komen. Hebben hier (naast Staatsbos) de Vos flink getemd, en dit jaar heb ik al weer een halfwassen Wulp gezien, terwijl jaar in jaar uit het nest telkens leeggevreten werd, zonder markering niks, strook van 10 x 50 laten staan is genoeg, nest leeg, ze hebben de hele dag de tijd...
  Ook de genoemde collega's helpen een handje das, buizerd, ooievaar (soms wel tien tegelijk), reigers etc. etc. Schiet wel lekker op met maaien en maisland klaarmaken... Maar wij krijgen de schuld, bah! Voedsel is er zat, dat was er vroeger ook, toen zag je op een perceel van 10 ha maisland wel 10 nesten, die allemaal uitkwamen en meeste groot! Toen durfde de jager nog, nu niet meer... overal "dierenliefhebbers" die klaar staan om de akte te vernietigen..

 • jan10

  Ongetwijfeld zal in de natuurgebieden de Grutto wel met grote getalen toenemen , die doen het wellicht beter dan wij.
  Even Piersma vragen hoe zich dat ontwikkeld!

 • agriholland

  @jan10. Natuurgebieden trekken zonder dierlijke mest helemaal geen vogels, die stoten ze af. Waar haal je ongetwijfeld vandaan. Toch niet van resultaten uit het verleden.
  Bijkomend voordeel is dat ze dan weer een reden zien om geld van het rijk te vragen voor het probleem.

 • kip

  ze gaan het ook nooit leren , stelletje eikels

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.