Home

Nieuws

Gezamenlijke handhaving voor co-vergisters

Er wordt gewerkt aan een gezamenlijke handhavingsstrategie voor controle van co-vergisters. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

In de gezamenlijke strategie moet de rol- en taakverdeling voor iedere betrokken dienst helder worden omschreven. Bij inspecties van co-vergisters zijn naast de NVWA ook de provincie, milieupolitie en Openbaar Ministerie betrokken.

Gerichte monitoring en inspectie

Met de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) zal de NVWA in 2016 een aantal stromen afvalstoffen gericht monitoren en inspecteren. De ILT zal zich daarbij richten op het vervoer van de reststromen naar de co-vergisters en de NVWA richt zich op het gebruik van de reststromen op het bedrijf.

Aangescherpte controle

De controle bij co-vergisters is de laatste jaren aangescherpt, nadat duidelijk werd dat er veel overtredingen werden begaan met het bijmengen van co-vergistingsproducten. Wanneer deze co-producten niet aan de eisen voldoen, mag het digestaat niet als meststof worden afgevoerd, maar moet het als afvalstof worden afgevoerd.

Inspectiegegevens openbaar maken

De Tweede Kamer heeft gevraagd de inspectiegegevens van co-vergisters openbaar te maken. De NVWA zal kijken wat de juridische mogelijkheden zijn om het instrument van openbaarmaking ook voor de co-vergisting in te zetten. Rond de zomer komt hier duidelijkheid over.

Of registreer je om te kunnen reageren.