Home

Nieuws

Gasprijs op laagste niveau sinds 2011

De gasprijs blijft zakken en heeft inmiddels het laagste niveau bereikt sinds 2011.

Handelsplatform TTF noteerde donderdag een gasprijs per kuub van €0,16. De contractprijs voor 2017 is 16 cent per kuub (dat is €17 per MWh) en voor 2018 is die prijs 15,6 cent.

Geen zorgen meer over gasaanvoer

De gasprijs kan blijven zakken omdat er geen zorgen meer zijn over de aanvoer bij handelaren. De gasdoorvoer in Oekraïne vanuit Rusland is veiliggesteld en het aanbod van LNG naar Noordwest-Europa is ruim voldoende, omdat China minder gas wil. Japan is bezig om de eerste kerncentrales weer op te starten. Daarbij is het erg warm voor de tijd van het jaar en de gasvoorraden zitten nog vol.

'Verschil zomer- en winterprijzen gas verdwijnt'

Volgens marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies verdwijnt het verschil tussen zomer- en winterprijzen voor gas door de toename van gasopslagen, waardoor de gasmarkt meer stabiel is.

Stroomprijzen dalen door warme herfst

De stroomprijzen dalen eveneens door het warme herfstklimaat. APX meldt een gemiddelde piekprijs van € 43,51 per MWh.

De dieselprijs is deze week bij inkoopcollectief Farmers4all 87,85 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter, een vergelijkbare prijs met vorige week. Toen kostte de diesel 87,37 cent per liter. Een daling wordt verwacht, omdat de olieprijs deze week ook weer zakte, van circa $ 50 per vat (159 liter) naar ruim $ 46 per vat.

Sinds eind augustus is de olieprijs niet zo laag geweest. Deze daling is een voorschot op de bekendmaking van de Amerikaanse olievoorraden. Naar verwachting zijn deze weer hoger dan verwacht. Wiegmink houdt rekening met een aanhoudende daling van de olieprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.