Home

Nieuws 1 reactie

Extra Russische controles op Turks voedsel

Rusland heeft de controle verscherpt op voedsel en landbouwproducten die worden geïmporteerd uit Turkije.

Het ministerie van Landbouw heeft de inspectiedienst Rosselchoznadzor daartoe opdracht gegeven, maakte het departement zelf donderdag bekend.

'Schendingen van Russische standaarden'

Onderzoek heeft volgens het ministerie uitgewezen dat 15% van de landbouwinvoer uit Turkije niet voldoet aan de Russische regels. Klanten en bedrijven hebben volgens minister van landbouw Alexander Tkatsjev geklaagd over 'herhaaldelijke schendingen van Russische standaarden door Turkse producenten'. Rusland importeert vooral groente, fruit en vleesproducten uit Turkije.

Handelssanctie

Volgens persbureau Bloomberg zijn de controles simpelweg een handelssanctie wegens het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkije, eerder deze week. De Russische president Vladimir Poetin noemde het incident 'een mes in de rug door medeplichtigen van terrorisme'. Ankara zegt dat het toestel is neergeschoten nadat het herhaaldelijk was gewaarschuwd dat het in Turks luchtruim was.

Voedselcontroles treffen ook EU

De aankondiging van de extra voedselcontroles - een middel dat Rusland ook tegen de Europese Unie heeft ingezet - komt op de dag dat de Franse president François Hollande een bezoek brengt aan Moskou om te praten over een alliantie in de strijd tegen Islamitische Staat.

Eén reactie

  • geen boer

    tsja, zo kennen we de Russische nVWA al jaren natuurlijk. Een verlengstuk van het politbureau dat op commando binnen 24h een heel scala aan problemen kan 'vinden'...
    Exporteurs let op uw saeck!

Of registreer je om te kunnen reageren.