Home

Nieuws 5 reacties

Eerste Kamervraag aan Van Dam

Den Haag - De PvdA vindt het ongehoord dat in de gemeente Dinkelland (Overijssel) een stal voor 2.880 vleesvarkens kan worden gebouwd. De Kamerleden Henk Leenders en Tjeerd van Dekken stellen Kamervragen aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) over de plannen voor de stal.

Daarmee hebben de PvdA-Kamerleden de primeur van de eerste schriftelijke Kamervragen aan de dinsdag benoemde staatssecretaris.

Megastal

Leenders en Van Dekken refereren aan de commotie die in Weerselo is ontstaan, vanwege de voorgenomen bouw van een stal waar uiteindelijk ruim 8.000 vleesvarkens in kunnen worden gehouden.  Volgens de PvdA-Kamerleden is er volgens de definitie van Alterra dan sprake van een megastal.

Inpassing niet mogelijk

Het bedrijf komt weliswaar in een landbouwontwikkelingsgebied, maar toch vindt de verantwoordelijk wethouder dat de inpassing van het bedrijf eigenlijk niet mogelijk is.  Er is "sprake is van zodanige forse beperkingen in de sfeer van de milieuruimte, omgevingsruimte, volksgezondheid, verkeersbewegingen en ruimtelijke kwaliteit dat de fysieke mogelijkheden tot eventuele inpassing van intensieve veehouderij dermate marginaal zijn dat het gebied ongeschikt moet worden geacht voor nieuwvestiging van intensieve veehouderij", aldus het gemeentebestuur.

De PvdA-fractie wil van Van Dam weten hoe de vestiging van het bedrijf nog kan worden tegengehouden.

Laatste reacties

 • Marco22

  Tja waar dienen die landbouwontwikkelingsgebieden dan voor? Vast niet om nieuwe natuur te ontwikkelen.
  Typisch pvda we hebben een wet maar daar houden we ons daar niet aan maar laten onze emotie bepalen hoe daar mee om te gaan.
  Het zelfde met drugs en eeuwige terugkerende pardonregelingen voor illegalen.
  Wet is wet. Anders moet je ze niet maken.

 • veldzicht

  Ik heb niet zoveel verstand van varkens maar is een stal voor 2800 dieren ook al een mega stal? of lopen die Leenders en Dekken zomaar wat te blerren.

 • mtseshuis

  2880 is niet extreem, wel mooie omvang, maar die worden er wel meer gebouwd...Zeker als er een luchtwasser moet komen tbv saldering intern

 • info48

  Ja als er 3 boeren, van elk 1000 dieren, aan dezelfde weg wonen en werken is dat voor onze "onderbuik" fundamentalisten geen probleem......veel minder vervoer bewegingen, gezondheid risico's bla bla.
  Dat neigt tenminste nog een beetje naar de OT en Sien tijd.

 • wiljo

  En kinderen naar een megaschool van 3000 leerlingen maakt niemand in de politiek een probleem van?
  Ik heb dan nog nooit iemand gehoord over milieuruimte, omgevingsruimte, volksgezondheid, verkeersbewegingen.

  Het is schijnbaar geen enkel probleem, zo'n megaschool voor de leerlingen, waar een leerling een nummer is geworden.


Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.