Home

Nieuws 1559 x bekeken

EU wil meer export naar Australië en Filipijnen

De Nederlandse landbouw kan mogelijk in de nabije toekomst fors meer exporteren naar Australië en de Filipijnen. De Europese Commissie start onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met de Filipijnen en treft voorbereidingen voor gesprekken met Australië.

De Filipijnen zijn voor FrieslandCampina al langer een belangrijke groeimarkt.

Steeds meer export naar derde landen

De Nederlandse landbouw is voor een groot deel van zijn inkomen afhankelijk van de export. De EU lijkt als thuismarkt zo goed als verzadigd en dus worden de pijlen steeds verder van huis gericht. Australië telt 24 miljoen inwoners en behoort tot de 20 rijkste landen ter wereld. Nederlandse bedrijven importeerden in 2014 voor bijna €200 miljoen aan oliehoudende zaden uit Australië, onder meer voor de verwerking in veevoer. Als een vrijhandelsdeal wordt gesloten, zijn deze bedrijven straks minder kwijt aan importtarieven.

Bijna 400 miljoen export

De Nederlandse agribusiness exporteerde in 2014 voor €393,8 miljoen aan agrarische producten naar Australië. Een deel betreft doorvoer van producten als koffie en thee, maar Nederland exporteerde ook voor €42,7 miljoen aan vlees en vleeswaren naar Australië. Daarnaast ging voor €35 miljoen aan groente en fruit naar het land, voor €38 miljoen aan bloemen en planten en €18 miljoen aan zuivel en eieren.

Agrarisch handelsoverschot

Nederland kent met agrarische producten al jaren een duidelijk handelsoverschot met Australië. Een handelsdeal met Australië kan voor de Europese vlees- en zuivelindustrie een gevaar betekenen. Australië kent door lage grondprijzen, een gunstig klimaat en goedkopere arbeid een sterke exportpositie.

100 miljoen Filipijnen

De Filipijnen telt ruim 100 miljoen inwoners en ligt qua rijkdom per inwoner tussen Indonesië en Vietnam in. Het land is een grote importeur van voedsel, maar op dit moment wordt deze vooral ingekocht in landen als de VS en Australië. De economische groei bedraagt dit jaar zo'n 5,6 procent en FrieslandCampina besloot enkele jaren geleden groot te investeren in het land.

FrieslandCampina kocht Alaska Milk, dat voor de lokale markt maar ook omringende landen zuivelproducten maakt. Daarbij wordt lokale melk gebruikt, maar ook ingevoerd uit Oceanië en Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.