Home

Nieuws 4264 x bekeken 1 reactie

Stikstofbemestingsnormen versoepeld in Denemarken

De stikstofbemestingsnormen in Denemarken worden versoepeld. Een wetswijzigingsvoorstel daartoe is door het landbouwministerie bij het parlement op tafel gelegd.

In de huidige situatie mag niet optimaal bemest worden, maar dient de hoeveelheid stikstof 10% onder het optimum te blijven. De toegelaten stikstofquota worden jaarlijks door de overheid vastgesteld.

In potentie 400 miljoen euro meer

Landbouw- en milieuminister Eva Kjer Hansen meent echter dat weer de optimale hoeveelheid stikstof moet kunnen worden opgebracht. Dat komt de opbrengsten en de proteïnekwaliteit van met name het graan ten goede en levert de telers tussen de 65 miljoen en 130 miljoen euro op, zo heeft zij laten berekenen. De landbouwsector zelf meent dat de boeren in potentie tegen de 400 miljoen euro meer kunnen verdienen. De bedoeling is dat de nieuwe normen al het komende seizoen kunnen worden toegepast.

Uitspoeling van stikstof

Kjer Hansen neemt verder ook de normen voor de uitspoeling van stikstof op de schop. In de huidige situatie moeten alle boeren aan dezelfde uitspoelingsbeperkende regels voldoen, onafhankelijk van de situatie ter plekke en de reële bemestingsbehoefte. De bedoeling is dat de uitspoelingsnormen voortaan echter worden aangepast aan zaken als grondsoort en de kwetsbaarheid van het milieu in de omgeving van de bedrijven. Dat plan heeft Kjer Hansen woensdag gelanceerd.

Drastisch meer metingen

Om het plan uit te kunnen voeren zal eerst het aantal metingen drastisch worden uitgebreid. Momenteel worden per jaar 4300 metingen van oppervlaktewater uitgevoerd door 300 meetstations. Daar komen 100 stations bij die 1200 extra metingen gaan doen, aldus Kjer Hansen.

Eén reactie

  • mtseshuis

    Kijk eens van Dam, zo kan het ook! Goed idee voor NL ipv aanscherpen en nog eens aanscherpen, uitmergelen!

Of registreer je om te kunnen reageren.