Home

Nieuws

D66: meer digitaal inzicht in landbouwsubsidies

Den Haag - Gegevens over landbouwsubsidies moeten beter en uitgebreider openbaar worden. Dat stelt D66 voor bij de behandeling van de landbouwbegroting van het ministerie van Economische Zaken.

Het gaat om openbaarmaking van gegevens waar de overheid al over beschikt.

Transparantie omtrent landbouwsubsidies

Woordvoerder Fatma Koser Kaya zegt dat de Europese landbouwsubsidies door veel mensen met argwaan worden bekeken. Zij vindt dat iedereen moet kunnen zien wat er met Europees geld gebeurt. Dat betekent dat niet alleen moet worden openbaart hoeveel geld er per bedrijf aan subsidie wordt verleend, maar ook waarvoor de steun is aangevraagd en hoe de subsidie is verantwoord.

Gegevens digitaal beschikbaar maken

Koser Kaya zegt dat het mogelijk moet zijn de gegevens overzichtelijk digitaal beschikbaar te maken, zonder dat het de boeren iets kost, omdat de data toch al bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO.nl) wordt bijgehouden.

Openheid in heel Europa

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa moeten de gegevens beschikbaar worden, vindt D66. Nederland moet zich in de Europese Unie inzetten om bij de herziening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid de openheid in landbouwsubsidies tot een standaard beleid te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.