Home

Nieuws 7 reacties

Cees Veerman: Grondprijs gaat niet dalen

De grondprijs gaat niet dalen. Als die al gaat dalen, dan is dat maar tijdelijk, gevolgd door snel herstel. Dit zegt Cees Veerman, oud-landbouwminister, die spreekt op het congres Grondgebonden Ondernemen, op dinsdag 17 november.

Voormalig landbouwminister Veerman is een van de sprekers tijdens het congres Grondgebonden Ondernemen, dinsdag 17 november op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd (Gld.). Boerderij organiseert dit evenement in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Uitleg grondprijzen op congres Grondgebonden Ondernemen

Veerman praat iedereen bij over de actuele ontwikkeling in de wereld en welke gevolgen die heeft voor de landbouw. Specifiek gaat hij in op de prijsontwikkeling van landbouwgrond. Veerman, tevens akkerbouwer, waarschuwde jaren geleden al niet meer te investeren in melkquotum. 'Investeer in landbouwgrond', was zijn credo. "Het is de enige manier om het bedrijf te vergroten, de kosten te verlagen en de mest af te kunnen zetten", aldus de oud-politicus destijds.

Rente 'nog wel twee, drie jaar laag'

De ontwikkelingen rond mest, de melkprijs en de lage rente, die volgens hem nog wel 'twee tot drie jaar' laag blijft, zorgt dat er vraag blijft naar landbouwgrond. Niet alleen vanuit de landbouwsector is er interesse in dit productiemiddel. Provincies kopen grond aan ten behoeve van natuur.Landbouwgrond is ook een interessant beleggingsobject. Dit heeft invloed op de grondprijs, net zoals de herstelde vraag naar alternatieve bestemmingen, zoals woningbouw.

Waardeontwikkeling landbouwgrond

De oud-minister benadrukt nog maar weer dat Nederland een klein land is waarin veel mensen wonen en de welvaart hoog is. Al die factoren hebben invloed op de waardeontwikkeling van landbouwgrond. "Nuance is daarom van belang", aldus Veerman.

Tijdens het congres belicht hij de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de grondmarkt en hoe de grondprijs zich gaat ontwikkelen.

Naast Veerman zijn er diverse sprekers die een toelichting geven op 'grondgebonden ondernemen'. Petra Berkhout, onderzoeker bij LEI Wageningen UR, geeft alle feiten over de grondprijsontwikkeling van de afgelopen tien jaar.

Cees Veerman: Grondprijs gaat niet dalen

Stoomcursussen over grond en financiën

Er zijn drie stoom­cursussen tijdens het congres. Eén gaat over de waarde van het landbouwbedrijf. Volgens cursusleider Peter Overwater, van het gelijknamige rentmeesterkantoor, levert taxatie geld op voor de ondernemer. Hoe zit dat, wat kost het en wat levert het de ondernemer op?
Frans Willem Römer, directeur Fagoed, geeft alle ins en outs over sale en leaseback-constructies. Welke regels zijn er als een ondernemer ervoor kiest grond te verkopen aan een dergelijke instantie en de grond direct weer huurt met in de toekomst de mogelijkheid om het terug te kopen?

Mogelijkheden en verplichtingen bij plattelandswoning

Bas Kolkman, senior adviseur bij Rombou, geeft een cursus over groei door ontwikkeling, omschakeling of herbestemming. Specifiek richt hij zich op de plattelandswoning. Wat zijn de aandachtspunten, kansen en wettelijke verplichtingen? Zijn er nog andere mogelijkheden voor een woning in de directe nabijheid van een agrarisch bedrijf? Aanwezige makelaars zullen de vraag beantwoorden welke impact de status plattelandswoning heeft op de waardeontwikkeling van het desbetreffende object.

Meer informatie over het congres Grondgebonden Ondernemen is te vinden op www.grondgebondenondernemen.nl. Gratis aanmelden kan tot dinsdag 17 november.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Sjonge jonge wat een logica: Zijn stelling is "de grondprijs gaat NIET dalen". Maar als die stelling dan onzin blijkt te zijn, dus als de grondprijs WEL gaat dalen, dan gaat hij later weer omhoog. Ja daar heb je wat aan. Zo kan ik ook wel een avondje vol kletsen. Morgen gaat het niet regenen maar als het wel gaat regenen dan wordt het overmorgen of volgende week wel weer een keer droog.

 • Edje2

  niemand weet wat de grondprijs gaat doen de komende jaren, dit is afhankelijk van zoveel onvoorspelbare factoren.....

 • wmeulemanjr1

  broodprofeten noem je dat toch?

 • Koen123

  Heb net de koffie op , zal eens even koffiedik kijken, over 5 jaar de uitslag

 • melkveehouder .

  Dat Veerman de spreekpop van Fagoed is verklaart ook zijn stelling. Wiens brood men eet, diens taal men spreekt. Niet te veel waarde aan hechten, en de knip erop houden om te overleven.

 • j.verstraten1

  Als een product schaars is, bepaald niet rendement maar de financier de waarde. Maw de bank of belegger.

 • agro1

  al die verse inwijkelingen hebben woonruimte nodig. de strategische voorraad zal rap op zijn. der Staat komp an de markt!!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.