Home

Nieuws laatste update:27 nov 2015

Biologische omzet sterk gegroeid

Supermarkten hebben dit jaar flink meer omzet geboekt met biologische producten. In de eerste 36 weken nam de biologische vleesomzet 10% toe, terwijl de biologische zuivelomzet 5% is toegenomen. Dat meldt brancheorganisatie Bionext.

De biologische omzet met droge kruidenierswaren, brood, banket en ontbijtgranen steeg met meer dan 30%. De biologische omzet met eieren nam 10% toe. De stijging van de vleesomzet is opvallend. In 2014 daalde de biologische vleesomzet nog en de vleesconsumptie in het algemeen staat in Nederland dit jaar onder druk.

Toegenomen inzet supermarkten

Directeur Bavo van Idsert denkt dat de omzetgroei deels verklaard kan worden door de toegenomen inzet van supermarkten. "De introducties van AH Biologisch en Jumbo Biologisch, samen goed voor bijna 60% marktaandeel in de supermarkt, hebben het aanbod van biologisch sterk verbeterd en verbreed. Ook andere supermarkten zijn actiever geworden."

Daling omzet biologische winkels

De puur biologische winkels zagen in het eerste half jaar de omzet dalen. Het is de eerste daling sinds 2002. Bionext denkt dat het gebrek aan groei komt door toegenomen concurrentie van supermarkten. Bionext heeft geen mening over deze verschuiving.

De productie van biologische voeding in Nederland blijft achter bij de vraag, net als in omringende landen. Aandacht voor omschakeling naar biologische landbouw wordt een kernfactor om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. Het areaal wordt nu becijferd op 57.000 hectare en dat is ruim 3.000 hectare meer dan een jaar eerder.

Achterblijvend aanbod 'zorgwekkend'

Het aantal hectares in omschakeling ligt met minder dan 2.000 hectare wel op het laagste niveau sinds ten minste 2009. Bionext vindt het zorgwekkend dat het aanbod de vraag niet bijbeent, bijvoorbeeld wat betreft zuivel. Een krap aanbod levert boeren en tuinders weliswaar betere prijzen op, door de hogere prijzen bereikt biologisch minder snel de massa en bovendien is het lastiger leveringszekerheid te bieden. Ook is de markt fraudegevoeliger.

Of registreer je om te kunnen reageren.