Home

Nieuws

Belangrijke rol Nederlandse landbouw op klimaattop

De Nederlandse klimaatslimme landbouw krijgt een belangrijke rol bij de klimaattop in Parijs. Dat zeggen minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Wij hebben een landbouwsysteem dat behoort tot de modernste en milieuvriendelijkste van de wereld", vindt Rutte.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vroeg Rutte om tijdens zijn openingsspeech in Parijs aandacht te vragen voor de landbouw, omdat de veehouderij volgens haar de nummer één veroorzaker is van broeikasgasemissies van alle energieverbruikende industrieën. Rutte zegt dit niet te doen. "Maatregelen zijn nodig in allerlei sectoren. Ik ga niet speciaal de landbouw als grote boosdoener uitlichten, want dat vind ik namelijk niet", zegt Rutte.

Keerpunt landbouwimago

Dijksma erkent dat de landbouw lang is gezien als veroorzaker van bijvoorbeeld het probleem op het terrein van broeikasgassen. Ze zegt dat dit op zich wel begrijpelijk is. "Je ziet nu wel dat er in de wereld een kanteling gaande is wat betreft het beeld van de landbouw. Steeds vaker zien we dat landbouw bij een heleboel van de belangrijkste vraagstukken de sleutel tot de oplossing kan zijn, mits de landbouw duurzaam is. Nederland is de drijvende kracht achter de aanpak van klimaatslimme landbouw, waarin het tegengaan van klimaatverandering, het verhogen van de weerbaarheid tegen de klimaatverandering en het verbeteren van de voedselzekerheid de doelen zijn", aldus Dijksma.

Klimaatdoelen

De  Nederlandse landbouw heeft volgens haar laten zien dat er kansen zijn voor klimaatslimme landbouw. In de Nederlandse landbouw zijn in 2008 klimaatdoelen gesteld voor 2020. Deze doelen werden in 2014 al gehaald. "De Nederlandse landbouw produceert meer energie dan dat ze gebruikt. De Nederlandse kennis van bijvoorbeeld efficiënte melkveehouderij of uitgangsmateriaal dat bestand is tegen droogte, kan internationaal ingezet worden in de klimaatdiscussie", aldus Dijksma.

Milieulast

Thieme pleit ervoor om de milieulast van vlees en zuivel door te voeren in de prijs van het product. "Dit doen we ook met andere producten, zoals verkeer. Dit is juist een manier om de klimaatverandering echt tegen te gaan", aldus Thieme. Dit wordt volgens Dijksma al deels opgepakt via het systeem van True Pricing, waarbij consumenten bewust worden gemaakt van de echte prijs van producten, inclusief de milieudruk", aldus Dijksma. Thieme vindt dat er op de klimaattop meer aandacht moet zijn voor de negatieve effecten van veehouderij en vleesconsumptie op het klimaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.