Home

Nieuws 3 reacties

Zonder import GMO-soja hogere voerkosten

Brussel – Als alle lidstaten van de Europese Unie de import van genetisch gemodificeerde (GMO) soja uitsluiten, kost dit de Europese veehouderij jaarlijks €2,8 miljard.

Dat concluderen belangengroepen voor de verwerkers van plantaardige oliën, grondstoffenhandel en veevoerproducenten in een studie. Volgens hen gaan veevoerkosten dan 10 procent omhooog.

GMO uitsluiten per lidstaat

De Europese Commissie stelt lidstaten een zogeheten 'opt-out'-clausule voor genetisch gemodificeerde organismen voor. Landen kunnen ervoor kiezen het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen op hun grondgebied uit te sluiten. Het voorstel wordt fel bestreden door belangengroepen Coceral, Fediol en Fefac.

Lokaal geteelde eiwitrijke gewassen beperkt

Ze rekenden uit hoeveel schade de veehouderij in de EU oploopt als landen het gebruik van genetisch veranderde soja uitsluiten. Daarbij gaan ze ervan uit dat op nutritionele en landbouwkundige gronden soja onmisbaar blijft. Dieren hebben de eiwitten nodig en in Europa is maar beperkt ruimte om geïmporteerde soja te vervangen door lokaal geteelde eiwitrijke gewassen.

Grote leveranciers telen bijna alleen maar GMO-soja

De soja zal daarom vooral moeten worden vervangen door niet-genetisch gemodificeerde soja, aldus de organisaties. En daarvan is maar een beperkt areaal beschikbaar. In Argentinië en Uruguay bijvoorbeeld is 100 procent van de soja transgeen, in de VS is dat 94 procent en in Brazilië 93 procent. Deze landen zijn ook de grootste producenten. Zelfs in het enige land in Europa waar op schaal soja wordt geteeld, Oekraïne, kent voor 40 procent een transgeen areaal.

Scheiden van grondstoffen duur

Omdat de EU vrijwel alleen zou staan in haar anti-GMO-importbeleid, zal het grootste deel van het areaal transgeen blijven. Het scheiden van de transgene en niet-transgene stroom is duur. Er moeten aparte schepen, treinwagons en vrachtwagens worden ingezet en op diverse plaatsen zal moeten worden getest of inderdaad de hele lading transgeenvrij is.

Extra kosten voor veehouders

De extra kosten worden doorberekend aan de eindgebruikers: de veevoersector en veehouders. De handel kan zijn waar goeddeels ook ergens anders kwijt en heeft een sterke machtspositie. De extra kosten komen volgens de belangengroepen neer op €44 tot €176 per ton, oftewel 15 tot 50 procent van de productwaarde.

Voerkosten nemen met 10 procent toe

Veehouderijen ziet dan veevoerkosten zo'n 10 procent toenemen. Deze berekening is gebaseerd op een onderzoek naar vier landen: Frankrijk, Duitsland, Polen en Hongarije. De berekening is vervolgens doorvertaald naar alle 28 EU-lidstaten.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als op termijn blijkt dat onderzoekers in Amerika en Duitsland gelijk hebben, dat RR gewassen grote risico's opleveren voor de dier gezondheid. Wie betaalt dan de schade ontstaan in de laatste decennia door deze iets goedkopere GMO soja en mais? Zeker niet de levranciers want die beroepen zich op de overheden, die dit inferieure product hebben toegelaten. Prijs de vooruitgang en sluit de ogen voor de voor de tot nu toe opgedoken negatieve gevolgen van de ontwikkeling. Een ontwikkeling die alleen door Stok Oude Boeren wordt afgewezen, boeren die niet vooruit willen en geen blindelings vertrouwen hebben hebben in de politiek. Politiek bedreven door door lobbyisten gehersenspoelde en door ons gekozen afgevaardigden. Leve de Democratie!!!

 • kjjensma

  Het gat van Rotterdam wordt dan eindelijk gedicht. En de akkerbouwers krijgen weer een eerlijke prijs voor hun producten. Dan wil ik wel soja telen.

 • koster

  Een bericht van niets, kijkt maar in de 1e alinea wie het onderzoek uitvoert. Tsja
  Trouwens zodra Europa gmo-vrij wordt, wordt Zuid-Amerika ed dat ook in een rap tempo.
  En ze zijn in het onderzoek vergeten de financiële voordelen mee te nemen van het stoppen met deze 'wereld reddende' troep te voeren op mens, dier én bemest gewas.

Of registreer je om te kunnen reageren.