Home

Nieuws 1646 x bekeken

Wolf in Nederland: aanrijdingen en predatie van vee

Amersfoort - De vestiging van wolven verloopt snel, zo meldt de jagersvereniging op haar website. In 2015 heeft zes van de zeven roedels jongen voortgebracht. De populatie groeit met 30 procent per jaar.

De toekomst van de wolf in Nederland kent twee kritische factoren: aanrijdingen en predatie van vee. In 2015 zijn in Niedersachsen vier tot vijf wolven doodgereden. In Nederland is het wegennet fijnmaziger en de verkeersdruk veel hoger. Het uitrasteren van wegen, zoals bij dassen intussen gebeurt, is voor wolven geen optie en ecologisch ook niet wenselijk. Een tweede aspect is het aandeel doodgebeten landbouwhuisdieren, vooral schapen. Was er in 2008 in Niedersachsen nog maar een melding, in heel 2014 waren dat er 22 (vooral schapen en enkele runderen) en in 2015 tot juli al dertig bevestigde meldingen, allen schapen.

In Nederland worden op een kleine oppervlakte veel schapen en runderen gehouden, een confrontatie met vee zal sneller plaatsvinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.