Home

Nieuws 1596 x bekeken

'Scherm markt mais, zetmeel en ethanol af'

Miami – Enkele belangenorganisaties van boeren, coöperaties en ethanolproducenten willen dat de EU binnen een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten importtarieven handhaaft voor mais, zetmeel en ethanol.

De Amerikanen hebben volgens de Copa-Cogeca, CEPM, Starch Europe en ePure een groot concurrentievoordeel, omdat maisproducenten veel meer ondersteuning vanuit de overheid krijgen.

'TTIP eind dit jaar rond'

Op dit moment is de elfde onderhandelingsronde tussen de VS en EU gaande in Miami, in de Amerikaanse staat Florida. De Europese handelscommissaris Cecilia Malmström heeft de ambitie uitgesproken nog voor het einde van het jaar een akkoord op hoofdlijnen te willen sluiten. Maar het verdrag, TTIP genoemd, is niet onomstreden; zeker niet in de Europese landbouw.

Ethanolindustrie EU op achterstand

In de markt voor ethanol is de VS met Brazilië leidend. De VS gebruikt als grondstof voornamelijk mais, waar de Brazilianen suikerriet inzetten. De Amerikaanse maissector wordt op diverse manieren ondersteund. Zo kent de VS al enige tijd een uitgebreide bijmengplicht voor bio-ethanol, waardoor een derde van het maisareaal of meer in de verbrandingsmotor eindigt. In de EU is biobrandstoffenbeleid een paar keer bijgesteld waardoor de industrie volgens ePure op een achterstand staat.

Energieprijzen

Daarnaast zijn energieprijzen een belangrijke kostenfactor bij de productie van zetmeel en ethanol. Energieprijzen zijn volgens de belangenbehartigers tot 10 keer zo hoog in de EU. Dat komt deels door de schaliegasrevolutie en deels omdat de VS de export van vloeibaar gas bewust beperkt om zo energieprijzen in eigen land laag te houden en de terugkeer van industrie uit Azië te bevorderen.

EU kan nauwelijks concurreren met VS

Deze steun draagt ertoe bij dat de VS vijf keer meer mais produceert dan de EU, twee keer zoveel zetmeel en suikermais en tien keer zoveel ethanol. De grotere omvang van de totale maisgerelateerde industrie maakt dat de EU nauwelijks kan concurreren met de VS. En dat is een probleem, aldus Pekka Pesonen van Copa-Cogeca, want de Europese landbouw hebben ethanol- en zetmeelproductie binnen de EU nodig – onder meer om een tekort aan eiwitten te beperken.

Enkele bijproducten van ethanolproductie worden als eiwitrijke ingrediënten aan de veevoerindustrie geleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.