Home

Nieuws 4128 x bekeken 15 reacties

Rabobank saneert en wil meer marge op leningen

Utrecht – Rabobank moet buffers verstevigen en meer rendement maken. De marge op leningen aan het MKB moeten daarom mogelijk omhoog en de bank snijdt flink in de kosten.

Of de bank het aantal vestigingen op peil houdt is onduidelijk, maar directeur coöperatiezaken Dirk Duijzer zegt dat Rabobank stevig in de regio geworteld blijft, omdat dit de bank juist onderscheidt van de concurrentie.

Strategie

Rabobank werkt aan een nieuwe strategie. De lokale banken gaan op in één coöperatieve vereniging en de bank richt zich toenemend op kernactiviteiten. De kernactiviteiten zijn het financieren van bijna alles in Nederland en internationaal een focus op de food & agrisector. Binnen de kernactiviteiten zullen scherpere keuzes gemaakt worden om meer marge te kunnen maken. Daarbij zou de bank scherper kunnen kijken naar welke bedrijven of zelfs sectoren ze voorrang geeft bij kredietverlening.

Rabobank zoekt marge

Rabobank heeft die extra marge hard nodig. Nieuwe bankregels maken dat Rabobank €100 tot €150 miljard "van de balans" zal moeten halen, zo blijkt uit een document dat Het Financieele Dagblad boven water kreeg. Daarbij wordt primair gedacht aan woninghypotheken. Een kleinere balans betekent minder winst, omdat een deel van de kosten vast is en dus niet met de balansverkorting verdwijnt. Tegelijkertijd stelt Rabobank vast dat haar rendement enkele procentpunten lager ligt dan bij concurrenten ABN Amro en ING.

Worteling in de regio

Mogelijke opties voor het verhogen van de winst zijn het verhogen van rentes op krediet, vooral financieren van beter renderende bedrijven, het terugschroeven van het - in vergelijking met andere banken - grote aantal vestigingen (nu 106) en het schrappen van overtollige ondersteunende functies. Rabobank zelf vindt het te vroeg om te spreken over gevolgen voor klanten. Volgens directeur Coöperatiezaken Dirk Duijzer blijft Rabobank in elk geval stevig in de regio geworteld. Daar ligt volgens hem de kracht van de bank.

Het internationale bedrijf van Rabobank krijgt een belangrijke rol bij het zoeken naar meer marge. De binnenlandse financieringsmarkt is verzadigd, schrijft de bank in het gelekte document. Internationaal groeit de landbouw en voedingssector en bovendien is het een stabiele sector.

Laatste reacties

 • chila

  Doel van de cooperatie is toch meer rendement voor de leden en niet voor de cooperatie zelf ?
  Nu het slecht gaat in de primaire sector willen ze deze nog meer rente laten betalen , het moment van rente of opslag verhoging kan niet slechter gekozen worden !
  Tijd voor het zoveelste klanttevredenheidsonderzoek ?

 • rvk

  Het doel van een coöperatie is niet meer rendement voor de leden. Een coöperatie keert namelijk geen rendement uit. (in tegenstelling tot beursgenoteerde bedrijven als ING en binnenkort ABN AMRO, die een zo goed mogelijk rendement moeten draaien voor de aandeelhouders)

  Een coöperatie wil de doelen (bepaald door de leden) verwezenlijken. De leden hebben hier ook invloed.

  Als ik de tekst goed interpreteer gaat de Rabobank in de kosten snijden. Volgens het financieel dagblad gaan er tot 2020 (naar verwachting) 9000 banen verdwijnen. Daarnaast gaan ze zich internationaal nog meer focussen op de groeiende food en agri markt. En gaan ze in Nederland kijken naar de verschillende sectoren, waarbij ze bij slecht renderende sectoren misschien minder gaan financieren of tegen hogere tarieven.

 • puinhoop

  vergeten ze de kosten van de topmannen niet?

 • jan1953

  over die topmannen hoor je nooit met die hoge bonesen dat kan ook wel minder

 • info36

  Kortom, het wordt steeds slechter met die geldmagnaten.

 • 123456789

  Dit is het toppunt, hoe maak je de economie kapot.
  Als de Rabobank, zijn geld maar binnen heeft, dan kijken ze niet meer om.
  Weet u wat Rabo betekent......?

 • verzekering

  Je weet waar RABO voor staat
  "Ruimt Alle Boeren Op "
  Gelukkig zijn er voldoende alternatieven met meer visie.

 • Jan van het Zand

  Een financieel gezonde bank is natuurlijk heel erg belangrijk. Het recente verleden laat zien, dat de oorzaak van minder gezond zijn van de bank gelegen is bij een falend management. Immers, het management had de stoute jongens binnen het internationale bankgebeuren niet onder controle. Vanwaar anders die boetes, Libor etc...
  Ook zijn er fouten gemaakt door de bank, door op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. Zo is er bijv. veel geld verloren in de glastuinbouw: Uitbreiding financieren zonder naar de markt te kijken en vastgoed binden.
  Een coöperatie die een lager rendement behaald? Dat is ten voordele van de leden, die minder moesten betalen aan rente? Dan is het toch nog niet zo nadelig. Het is bij de eigenaren van de bank terecht gekomen. Top resultaat.

 • ZaadjesBV

  en de mede veroorzaker zijn ze zelf denk maar aan de libor affaire.
  hoeveel miljoen heeft dit gekost.

 • alco1

  Zaadjes. De hoge boetes waren gerelateerd naar de winsten die door de fraude gemaakt waren.

 • alco1

  Gisteravond nog weer overleg.
  De gouden eeuw is echt voorbij.

 • Vhouder

  ik wil ook meer rendement op mijn lening

 • cempske

  Een coöperatie die winst maakt is niet het probleem. Een coöperatie die al jaar in jaar uit 14% winst maakt op haar omzet (zelfs ondanks de Libor boete) en dit nog niet genoeg vind lijkt op hebzucht.

 • hooghoes

  Wat een prutsers

 • Foxxy

  De grondprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest, de koopkracht van melkveehouders nog nooit zo laag. Als de grondprijzen in elkaar klappen (mijns inziens gaat dat gebeuren) snap ik de bank!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.