AlgemeenNieuws

Rabobank saneert en wil meer marge op leningen

Utrecht – Rabobank moet buffers verstevigen en meer rendement maken. De marge op leningen aan het MKB moeten daarom mogelijk omhoog en de bank snijdt flink in de kosten.

Of de bank het aantal vestigingen op peil houdt is onduidelijk, maar directeur coöperatiezaken Dirk Duijzer zegt dat Rabobank stevig in de regio geworteld blijft, omdat dit de bank juist onderscheidt van de concurrentie.

Strategie

Rabobank werkt aan een nieuwe strategie. De lokale banken gaan op in één coöperatieve vereniging en de bank richt zich toenemend op kernactiviteiten. De kernactiviteiten zijn het financieren van bijna alles in Nederland en internationaal een focus op de food & agrisector. Binnen de kernactiviteiten zullen scherpere keuzes gemaakt worden om meer marge te kunnen maken. Daarbij zou de bank scherper kunnen kijken naar welke bedrijven of zelfs sectoren ze voorrang geeft bij kredietverlening.

Rabobank zoekt marge

Rabobank heeft die extra marge hard nodig. Nieuwe bankregels maken dat Rabobank €100 tot €150 miljard “van de balans” zal moeten halen, zo blijkt uit een document dat Het Financieele Dagblad boven water kreeg. Daarbij wordt primair gedacht aan woninghypotheken. Een kleinere balans betekent minder winst, omdat een deel van de kosten vast is en dus niet met de balansverkorting verdwijnt. Tegelijkertijd stelt Rabobank vast dat haar rendement enkele procentpunten lager ligt dan bij concurrenten ABN Amro en ING.

Worteling in de regio

Mogelijke opties voor het verhogen van de winst zijn het verhogen van rentes op krediet, vooral financieren van beter renderende bedrijven, het terugschroeven van het – in vergelijking met andere banken – grote aantal vestigingen (nu 106) en het schrappen van overtollige ondersteunende functies. Rabobank zelf vindt het te vroeg om te spreken over gevolgen voor klanten. Volgens directeur Coöperatiezaken Dirk Duijzer blijft Rabobank in elk geval stevig in de regio geworteld. Daar ligt volgens hem de kracht van de bank.

Het internationale bedrijf van Rabobank krijgt een belangrijke rol bij het zoeken naar meer marge. De binnenlandse financieringsmarkt is verzadigd, schrijft de bank in het gelekte document. Internationaal groeit de landbouw en voedingssector en bovendien is het een stabiele sector.

Beheer
WP Admin