Home

Nieuws 2446 x bekeken 4 reacties

PvdA: gemeente geurhinder laten aanpakken

Den Haag - De PvdA in de Tweede Kamer vindt dat gemeenten de mogelijkheid moeten kunnen nemen om geuroverlast te bestrijden. Volgens de Kamerleden Tjeerd van Dekken en Yasemin Çegerek belemmert de huidige regelgeving de mogelijkheden voor gemeenten om maatregelen te treffen.

De Kamerleden verwijzen daarbij naar een uitspraak van de Raad van State over een bezwaar tegen een milieuvergunning voor een varkens- en paardenhouderij in de gemeente Oirschot.

Extra eisen

In die zaak gaat het om een bedrijf dat maatregelen heeft genomen om de geuroverlast fors te verminderen. De gemeente vindt dat het bedrijf extra eisen kan worden opgelegd. De rechter oordeelde dat duidelijk sprake is van een vermindering van de hinder ten opzichte van de vergunde situatie. De wijziging van de vergunning betekent dus dat er geen sprake is van (toenemende) nadelige effecten  op gezondheid of milieu. Dat de overlast blijft bestaan is volgens de rechter geen argument om extra geur-reducerende maatregelen te treffen.

Geurhinder van bedrijven optellen

Van Dekken en Cegerek vragen de staatssecretarissen Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) om in nieuwe wetgeving te regelen dat gemeenten meer ruimte krijgen om geurhinder te verminderen. Als de hinder van verschillende bedrijven bij elkaar opgeteld te hoog is, moeten gemeenten bovenwettelijke maatregelen kunnen nemen, aldus de Kamerleden.

Laatste reacties

 • anton1937

  Per gemeente zoals de PvdA wil de geur belasting te laten vaststellen is een onzin verhaal. Het is m n slecht voor de burger want die weet dan nooit meer waar hij aan toe is. Dat een waggelende PvdA club weer z!n onzin verhaal heeft geeft aan dat de PvdA op sterven na dood is.

 • info140

  Hoe regelt de PvdA wettelijk iets bovenwettelijks??

  Oplossing: politieke willekeur!

 • John*

  ben maar blij dat een bedrijf zich inspant om de geur belasting te verminderen. dat dit gebeurt door meer dieren te houden zodat de maatregelen betaald kunnen worden moeten ze dan maar op de koop toenemen. over 20 jaar zitten alle varken achter luchtwassers. we hebben dan wel allemaal locaties met 1000 zeugen of meer en 5 tot 6000 vleesvarkens is dan heel gewoon.

 • agriholland

  Als er geen gelijk is gekregen bij de hoogste rechter, dan toch maar gelijk proberen te halen door een wetswijziging.

Of registreer je om te kunnen reageren.