AlgemeenNieuws

PvdA: gemeente geurhinder laten aanpakken

Den Haag – De PvdA in de Tweede Kamer vindt dat gemeenten de mogelijkheid moeten kunnen nemen om geuroverlast te bestrijden. Volgens de Kamerleden Tjeerd van Dekken en Yasemin Çegerek belemmert de huidige regelgeving de mogelijkheden voor gemeenten om maatregelen te treffen.

De Kamerleden verwijzen daarbij naar een uitspraak van de Raad van State over een bezwaar tegen een milieuvergunning voor een varkens- en paardenhouderij in de gemeente Oirschot.

Extra eisen

In die zaak gaat het om een bedrijf dat maatregelen heeft genomen om de geuroverlast fors te verminderen. De gemeente vindt dat het bedrijf extra eisen kan worden opgelegd. De rechter oordeelde dat duidelijk sprake is van een vermindering van de hinder ten opzichte van de vergunde situatie. De wijziging van de vergunning betekent dus dat er geen sprake is van (toenemende) nadelige effecten  op gezondheid of milieu. Dat de overlast blijft bestaan is volgens de rechter geen argument om extra geur-reducerende maatregelen te treffen.

Geurhinder van bedrijven optellen

Van Dekken en Cegerek vragen de staatssecretarissen Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) om in nieuwe wetgeving te regelen dat gemeenten meer ruimte krijgen om geurhinder te verminderen. Als de hinder van verschillende bedrijven bij elkaar opgeteld te hoog is, moeten gemeenten bovenwettelijke maatregelen kunnen nemen, aldus de Kamerleden.

Beheer
WP Admin